Martinský rínok

FLASH SPRÁVY
nové články

Ako inšpiroval domáci likér z Blažoviec Nórov

Zdroj obrázku:ROYAL COLLECTION TRUST

Gin je globálna značka. Väčšina ľudí si myslí, že predovšetkým britská, lebo popíjanie ginu má v Británii a dokonca v jej kráľovskej rodine dlhú tradíciu. Matka kráľovnej vraj bola ešte aj ako storočná jeho veľkou priateľkou. Kráľovná Alžbeta II. gin povýšila nedávno gin z prostej konzumácie na vyšší stupeň kráľovskej zábavky. Pred niekoľkými dňami predstavila svoj vlastný gin založený na prísadách zo svojej záhrady. 

Spravodajský portál The Brussels Times napísal, že „nápoj je ochutený citrusovým plodom a bylinnými tónmi získanými z 12 rastlinných výťažkov, z ktorých niekoľko pochádza zo záhrady Buckinghamského paláca – vrátane alojzie citrónovej, hlohu, bobkových listov a moruše.” Sedemdecilitrová fľaša kráľovninho ginu sa predáva prostredníctvom webovej stránky za 40 libier.

Ale gin nevznikol v Británii a možno, že tie najlepšie sa ani v Británii nevyrábajú. Gin pochádza z Holandska, kde bol objavený v roku 1650. Jeho vynálezcom je Franz de le Boë známy skôr pod menom Franciscus Sylvius, profesor medicíny na univerzite v Leidene. Jeho cieľom nebolo obohatiť spektrum alkoholických nápojov, ale objaviť lacný liek na obličkové problémy. Zmiešal teda dve močopudné suroviny – olej z borievkových bobúľ a obilný destilát. Takto vzniknutú zmes nazval genever (francúzsky genévrier = borievka). 

Do Anglicka, kde sa geneviér stal populárnym národným nápojom, ho priviezli anglickí vojaci a hovorili mu „holandská guráž“. Druhý typ ginu, tzv. dry gin, vytvorili oveľa neskôr (v roku 1831) v Londýne. Vyrába sa destiláciou obilia a pridaním zmesi rôznych bylín a ingrediencií, ktoré jej dávajú typickú chuť a arómu. Prísady zostávajú dobre stráženým tajomstvom tej ktorej pálenice. Táto zmes sa potom redestiluje.

Základné suroviny na výrobu ginu sa nájdu v každej krajine, ale to, čo ho robí jedinečným sú miestne bylinné ingrediencie a um jeho tvorcov. Málokto vie, že na Slovensku, v Turci, má korene aj úspešná nórska značka ginu Kimerud.

Príbeh nórskeho ginu so slovenskými koreňmi sa začal v lete 2006. Vtedy Nór Ståle Håvaldsen Johnsen cestoval so svojou manželkou Barborou a jej otcom Jánom naprieč Nórskom. Keď jeden večer počas cesty kempovali, pri ohni ich Ján pohostil vlastnoručne vyrobeným bylinným likérom. Spoločne zhodnotili, že likér bol naozaj výnimočný.

Toto bol moment, kedy sa Ståle začal zaujímať o recept a technológiu výroby slovenského destilátu. Zrodila sa myšlienka vyrobiť v budúcnosti vlastný destilát. Pri svojich najbližších cestách za rodinou na Slovensku navštevoval Jána, ktorý je uznávaný prírodovedec zamestnaný v botanickej záhrade Univerzity Komenského v Blatnici. Jeho vedomosti o bylinkách a aromatických rastlinkách boli kľúčové na ceste k úspechu s vlastným destilátom. Od roku 2009 začal Ståle vyrábať bylinkový likér v dedinke Blažovce pri Turčianskych Tepliciach. Neskôr prišlo k rozhodnutiu presťahovať výrobu do Nórska.

Farma Kimerud v okrese Lier, Nórsko Zdroj fotografie: kimerud

Ståle si uvedomoval, že základom každého kvalitného destilátu sú suroviny. Rozhodol sa vybudovať novú destilériu na farme Kimerud v okrese Lier, na západ od Osla. Tam sídli rodinná pálenica založená v roku 1785. V jej okolí sa pestujú vysoko kvalitné byliny a bobule, ktoré sa používajú pri výrobe. Drsné nórske podnebie a dlhé letné dni výrazne ovplyvňujú rast bylín, čo im dodáva intenzívnu chuť a vônu.

Zdroj fotografie: kimerud
Zdroj fotografie: kimerud
Šesť druhov ginu a Håvaldsen aquavit, ktoré boli vyrobené na farme Kimerud, dosiahli úspechy nielen v Nórsku, ale aj vo svete. Kimerud gin sa dnes predáva v 25 krajinách na 4 kontinentoch. Od apríla 2020 sa dá kúpiť aj v krajine, kde vlastne vznikol, teda na Slovensku.
Zdroj fotografie: pearandcarrot.com/project/kimerud/

Gin je dobrý základ do osviežujúcich letných koktailov. Ponúkame vám na vyskúšanie recpet na ten najbritskejší z britských.

Gimlet (ručný vrták)
Vyznačuje sa typickou ostrou chuťou. Recept vznikol údajne v roku 1857, keď sluha priniesol istému majorovi Sykesovi a významnému úradníkovi Východoindickej spoločnosti Jamesu Jacksonovi na terasu občerstvenie v podobe pohárov ginu s čerstvou limetkovou šťavou, s cukrovým sirupom a s trochou vody. Nápoj nielen že zachutil britským koloniálnym úradníkom, ale rozšíril sa po impériu a neskôr sa dokonca používal v britskom námorníctve ako prevencia proti skorbutu. (Skorbut je choroba spôsobená nedostatkom vitamínu C v potrave.)

Recept na prípravu je naozaj jednoduchý.

Potrebujete:
⦁ 2 diely ginu
⦁ 1 diel limetkového džúsu (ideálně Rose´s Lime Juice)
⦁ plátok limetky, uhorky alebo čerešničku na ozdobenie

Existujú dva spôsoby prípravy. Profesionálne sa pripravuje v šejkri, kde sa suroviny zmiešajú spolu s ľadom a nalejú do vychladených pohárov (používajú sa štýlové poháre na stopke) skrz barmanské sitko. Domáci, jednoduchší spôsob je, že prípravu gimletu si uľahčíte a  suroviny zmiešate vo väčšej nádobe a prelejete do pohárov na servírovanie

Foto: Archív MR
nové články