Martinský rínok

FLASH SPRÁVY
nové články

Vieme, prečo by ste sa mali vyhnúť plastovým boxom

Zdroj obrázku:Zdroj ilustračnej fotografie: Archív MR

Koronavírus nám priniesol ako asi jediný globálny benefit zníženie škodlivých emisií z dopravy. Na druhej strane sa ale zastavil v krajinách EÚ rozbehnutý proces príprav na definitívny koniec používania jednorazových plastov a ich hromadenie sa v prírode. Ešte koncom minulého roka obchodné reťazce sebavedomo vyhlasovali, že v duchu nových bruselských trendov navždy vyraďujú z regálov jednorazové plastové riady a príbory. Ubehlo pár týždňov a nielen taniere, poháre, príbory, ale aj mikroténové vrecká a rukavice sú späť! Dokonca povinne. 

Plast bol dočasne omilostený! Hrozba šírenia epidémie a opatrenia nariadené štátnymi orgánmi si vyžiadali svoju daň. Ľudia majú používať jednorazové rukavice, tovar v obchodoch sa viac balí do mikroténu, k pečivu a i k ďalším potravinám môžete pristupovať iba v rukaviciach, rozvoz stravy a „jedlo so sebou“ servírované v polystyrénových krabiciach nahradili jedlo servírované v reštauráciách na porceláne.

Je tu ešte jeden druh rozšíreného plastu, ktorý prichádza denne do styku s potravinami. Veľa ľudí používa plastové nádoby na uskladňovanie potravín, napríklad v chladničke, prihrievanie, alebo si v takýchto obaloch nosia so sebou jedlo do práce, alebo do prírody. Plastové boxy rôznych veľkostí a farieb sa asi nájdu v každej domácnosti, lebo sú úsporné, skladné a aj cenovo výhodnejšie, ako obaly z iných materiálov (kov, sklo, porcelán).

Zdroj ilustračnej fotografie: Archív MR

Odborníci varujú, že používanie takýchto plastových obalov na prípravu a skladovanie surovín i samotného jedla môže byť nebezpečné. Podľa nich niektoré potraviny by sa v takýchto obaloch nemali skladovať vôbec, najmä tie potraviny a suroviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze. A to preto, že v plastových obaloch sa rýchlejšie množia baktérie, ako je salmonela a Escherichia coli.

Treba venovať pozornosť kvalite plastových obalov na jedlo už pri ich kúpe. Ak sú na spodnej časti nádoby číslice 3 alebo 7, tak tieto obaly môžu uvoľňovať chemikálie ako BPA (bisfenol A) alebo PVC (ftaláty), ktoré majú nepriaznivé účinky na naše telo. Takýmto výrobkom, nech je ich cena akokoľvek lákavá, sa oblúkom radšej vyhnite!

Existujú aj výrobky, ktoré sú z materiálu, ktorý neuvoľňuje cez potraviny do ľudského tela škodlivé látky. Obaly takejto kvality majú označenie № 2, № 4 a № 5. Tie sú bezpečné i dlhšie na skladovanie potravín. Niektorí ľudia, ktorí dbajú na svoje zdravie, sa radšej vzdali možnosti skladovať a prenášať potraviny aj v takýchto „bezpečných“ plastových boxoch a zvolili si pre seba a svoju rodinu ako alternatívu sklenú, alebo kovovú variantu obalov na potraviny a suroviny.

Je bezpečné prihrievať si jedlo v plastových nádobách? Prihrievanie, alebo varenie potravín v platových nádobách, aj keď sú označené ako bezpečné (napr. pre používanie v mikrovlnke) nie je dlhodobo až tak bezpečné z aspektu zdravia. Prečo? Plast totiž pri zahrievaní uvoľňuje chemické látky, ktoré môžu sa vstrebávať do potraviny a to následne môže vyvolávať zmeny genetických komponentov. To sa môže prejaviť v podobe vážnych ochorení. Preto sa radšej vyhnite uskladňovaniu teplých, alebo varených potravín v plastových boxoch.

Suché, alebo chladené potraviny menej podliehajú „nasávaniu“ plastových komponentov a preto sú kvalitné plasty pre tieto potraviny viac vhodné.

Umývanie plastových nádob horúcou vodou na jednej strane je dôležité z hľadiska hygieny. Na druhej strane plast a horúca voda nie sú priatelia. Horúca voda na plast pôsobí podobne ako ohrev, alebo skladovanie horúceho jedla. Aj hygienicky čistá plastová nádoba, vyumývaná saponátom a horúcou vodou môže kontaminovať vaše jedlo ftalátmi a fenolmi.

Skladovanie spracovaného mäsa v plastovom boxe výrazne ovplyvní jeho chuť. Navyše to vedie k strate najužitočnejších živín, ktoré mäso obsahuje. Polievky, omáčky a dusené mäso sa pripravujú pri vysokých teplotách. Ak ich nalejete do plastového boxu ešte horúce, stratia svoju chuť a aj užitočné vlastnosti. Preto tieto jedlá pred uložením do plastu treba predchladiť. Potom je to už bezpečné a zdraviu menej škodlivé.

Skladovaniu v plaste by ste sa mali vyhnúť aj v prípade mlieka a mliečnych produktov. V takýchto obaloch sa ich proces rozkladu zrýchľuje. Na mlieko máme sklo a smalt. V takýchto nádobách zostanú dlhšie čerstvé. Ani syr sa necíti v plaste komfortne.

Zdroj ilustračného obrázku: Archív MR

Grilovacia sezóna sa už začala. Mnohí z nás si potraviny na grilovačky a opekačky dávajú z praktických dôvodov do plastových boxov. Sú rôznych veľkostí, sú lacné, nerozbitné, ľahké a majú častokrát príťažlivý dizajn. Ale vždy by ste mali mať na pamätí, že či sa pre takéto použitie hodia a že či ich používanie stojí aj za zdravotné riziko, ktoré ich používaním podstupujete. Preto sa vám neoplatí investovať zdroje a čas do nákupu kvalitných surovín, prípravy gurmánskeho zážitku a celé si to potom pokaziť skladovaním a prenášaním suroviny v lacnom plaste!

nové články