Prehľad správ
- PRAVDA.sk: Eurokomisia navrhla úplnú revíziu pravidiel EÚ o bezpečnosti cestnej premávky
- HNonline.sk: Severské štáty budujú alternatívu NATO. Motivuje ich Rusko, ale aj neistota z USA
- TERAZ.sk VEĽKÁ TRAGÉDIA: Po páde v slalome zomrela len 18-ročná M. Simondová
- SITA.sk Štátny smútok za pápeža Františka prinesie obmedzenia. Budú v sobotu otvorené obchody?
- STANDARD.sk Drucker o reforme stredného školstva: Povinná maturita z matematiky bude nevyhnutná
- INDEX.SME.sk Slovenská ambasáda vo Viedni zatiaľ nespolupracuje na prípade Slováka zadržaného v súvislosti s terorizmom
- TREND: Nákladné úvery zaťažujú Slovákov. Francúz si na rovnako drahé auto požičia oveľa výhodnejšie
- ZIVE.AKTUALITY.sk: A predsa sa točí: Podľa nového výskumu rotuje úplne celý vesmír
- TVNOVINY.sk: Koniec zlacňovania: Ceny pohonných látok zrejme naberú opačný smer
- TA3.com: Guvernér NBS Peter Kažimír sa procesu nevyhne. Špecializovaný trestný súd odmietol zastaviť stíhanie pre premlčanie
Najnovšie články
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...
Chcete mať v záhrade jeden z najkrajších a najelegantnejších stromov, ktorý...
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na signály prezidenta Trumpa,...
Talianska kuchyňa, tradícia, alebo marketing?
Na Apeninskom poloostrove je jedlo nepochybne neoddeliteľnou súčasťou kultúry a identity. Vieme, že Taliani sú hrdí na neapolskú pizzu, alebo cestoviny alla carbonara rovnako, ako na veľké historické a umelecké poklady svojej krajiny. Príbehy sa hemžia o stáročných miestnych sporoch o to, ktoré mesto má najlepšie plnené cestoviny, zatiaľ čo každý miestny syr, alebo údeniny sa pravdepodobne môžu pochváliť spojením s tradičnou receptúrou z obdobia renesancie, alebo stredoveku.
U nás, na Slovensku, nám reťazce organizujú vo svojich predajniach pravidelné ponukou bohaté týždne talianskych potravín a surovín. Bývajú ponúkané v dizajne so známou trikolórou a s typickým nádychom Talianska. V každom našom mestečku existuje aspoň jedna pizzeria ponúkajúca toto typické talianske jedlo.
Talianska kuchyňa je na prvý pohľad jednou z najuznávanejších a najobľúbenejších na svete. Povedomie konzumentov z celého sveta je, že ide gastronómiu založenú na starodávnych receptoch a miestnych tradíciách, ktoré sa po stáročia zachovávajú. Je to naozaj tak? Nie sme tak trochu obeťou vlastnej predstavy a mnohoročného šikovného marketingu?
Profesor Alberto Grandi (nar. 1967) sa zaoberá históriou potravín a je profesor ekonomických dejín na univerzite v Parme. Roky vyvracia talianske mýty o jedle a šíri o talianskej gastronómii pravdy založené na jeho výskume.

Grandi v jednom rozhovore pre médiá tvrdil, že typické jedlo ako sú cestoviny alla carbonara sa objavili v Taliansku tesne po druhej svetovej vojne. Po vojne chudobní Taliani na ich prípravu použili zásoby americkej a britskej armády, ako je slanina a práškové žĺtky. Túto teóriu podporujú aj iní autori, ako napríklad Luca Cesari v knihe „Objav cestovín: História v desiatich jedlách“. Takéto tvrdenia o jednom celosvetovom známom jedle spôsobili pobúrenie v Taliansku, ktoré je čoraz viac posadnuté udržiavaním predstavy o vlastnej výnimočnej stáročnej tradícii a autenticity ich gastronómie.
V rovnakom čase, keď Taliansko podalo prihlášku carbonary na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO, Financial Times uverejnili článok, v ktorom profesor Alberto Grandi tvrdil, že carbonara nie je ani také staré jedlo a ani nie je moc taliansky autentické. Vraj bolo v skutočnosti vynájdená tesne po vojne v Taliansku tam žijúcimi Američanmi. Prirodzene takéto rúhačské tvrdenia vyvolali rozruch v celom Taliansku. Krajina sa zmietala v šťavnatej diskusii na sociálnych sieťach.
Kto teda vynašiel pravú carbonaru? „Bola to kombinácia talianskeho génia a amerických zdrojov,“ vysvetľuje pôvod iná talianska autorka jedla Eleonora Cozzella. Tá napísala knihu s názvom „The Perfect Carbonara“, ktorá v roku 2020 získala cenu Gourmand World Cookbook Award. Autorka urobila rozhovory s vnúčatami krčmárov, ktorí koncom 40. rokov po druhej svetovej vojne kŕmili amerických vojakov v Ríme. Vojaci si zrejme pýtali na raňajky pre nich typické americké potraviny, ako sú vajíčka a slanina a žiadali si ich pridať aj na domáce cestoviny. V tom čase bola krajina na kolenách a obyčajní Taliani si mohli na čiernom trhu kúpiť slaninu od Američanov a vaječný prášok od Britov. A doma z toho ukuchtili spolu s cestovinami od vojakov odkukanú carbonaru.
Myšlienku, že mnohé obľúbené recepty a produkty, ako sú syry alebo údeniny, majú za sebou stovky rokov histórie, je podľa Grandiho produkt fantázie. Jedlo sa neustále mení a vyvíja. Žiadny produkt alebo recept nebol vždy taký, aký poznáme teraz, a väčšina jedál má oveľa kratšiu históriu, ako si väčšina ľudí predstavuje. Píše o tom aj v jeho najnovšej knihe „La Cucina Italiana Non Esiste“ (Talianska kuchyňa neexistuje). Napísal ju spolu so spolumoderátorom svojho podcastu DOI Daniele Soffiatim.

Nepredstaviteľné rúhanie: Je dnešná typická talianska kuchyňa tak trochu americká? Grandi tvrdí, že migrácia je to, čo urobilo taliansku kuchyňu tým, čím je dnes. Milióny ľudí opustili Taliansko v 19. a 20. storočí a emigrovali do Ameriky. Zanechávali za sebou krajinu, ktorá bola chudobná, kde sa strava obmedzovala na niekoľko obyčajných produktov. Taliani, ktorí pristáli v USA, aby tam začali nový život, zanechali za sebou doma hlad a biedu. A práve v Amerike, tvrdí Grandi, našli talianski prisťahovalci bohatstvo a ingrediencie na vytvorenie receptov, ktoré nakoniec spopularizovali talianske jedlo po celom svete. Mnohí Taliani však túto históriu nepoznajú. Žijú v predstave, že ich milované recepty sa zrodili v Taliansku, odovzdávali sa z generácie na generáciu a talianski migranti ich vyviezli do zahraničia a tam spopularizovali.

„Mohlo by sa zdať, že zvyšok sveta nevedel, ako jesť, až kým zrazu neprišli Taliani,“ píše Grandi. Verí, že je to čistý mýtus – spopularizovaný sociálnymi médiami – že babičky a mamy naučili Američanov a aj ostatný svet, ako variť pravé talianske jedlo.
Pizza je vraj najznámejším príkladom. Zrodila sa ako lacné pouličné jedlo v Neapole a v 19. storočí, v prostredí chudoby a špiny. Pizza je „kôrka z kysnutého chlebového cesta, opečená v rúre, navrchu s omáčkou pozostávajúcou zo všetkého trochu“, takto ju opísal v roku 1886 Carlo Collodi, slávny autor Pinocchia. Dodal, že pizza má „atmosféru komplexnej špiny, ktorá dokonale zodpovedá vzhľadu jej predajcu“. Podľa Grandiho sa pizza až v Amerike premenila na jedlo, ktoré dnes pozná a miluje celý svet. Bolo to v Amerike, uvádza Grandi, keď sa pizza stala „červenou“. Zatiaľ čo pôvodné polevy z južného Talianska boli z čerstvých paradajok, talianski prisťahovalci do USA spopularizovali pizzu pripravenú s paradajkovou omáčkou, produktom, ku ktorému tamojšia industrializácia potravinárskeho priemyslu uľahčila prístup a možnosti skladovania. Pôvodná pizza bolo skromné jedlo, ktoré sa premenilo na bohaté jedlo plné polevy, aké dnes poznáme.
Talianski prisťahovalci, ktorí sa vrátili z Ameriky domov, priniesli späť amerikanizovanú verziu pizze, a až tá sa stala celosvetovým symbolom talianskej kuchyne. Vedci tento proces nazývajú „efekt pizze“: Keď výrobok opustí miesto pôvodu, hlboko sa zmení a potom sa vráti na miesto pôvodu, aby bol plne prijatý v úplne inej forme.
Za menej ako storočie, hovorí Grandi, sa Taliani zmenili z podvyživených migrantov na samozvaných strážcov gastronomických tradícií svojich predkov. Posadnutosť tradíciou podnietila hľadanie „pravdivých“ receptov a „správnych“ spôsobov prípravy a konzumácie jedla. Taliani sú čoraz neoblomnejší v tvrdení, že bolonské by sa malo nazývať ragù alla bolognese a nikdy by sa nemalo podávať so špagetami. Tiež by ste nikdy nemali dávať kuracie mäso (nieto ešte ananás!) na pizzu, variť cestoviny alla carbonara so smotanou, alebo lámať špagety na dve časti.
Grandi svojimi tvrdeniami nahneval aj výrobcov syra Parmigiano-Reggiano, keď napísal, že parmezán sa za posledných niekoľko desaťročí vyvinul k lepšiemu a syr Parmigiano-Reggiano, v podobe akej sa vyrábal a chutil v Taliansku pred viac ako 100 rokmi, sa teraz vyrába už iba v USA vo Wisconsine. To nebráni tomu, aby Taliansko už roky viedlo kampaň proti falošným, alebo údajne falošným, Parmigiano Reggiano a Grana Padano. Poľnohospodárske asociácie oukázali na to, že produkcia týchto syrov „poháňaných priemyslom falšovania“ spôsobuje Taliansku miliardové škody.
Sú talianske gastrotradície a z nich vyplývajúce ekonomické a právne nároky na ochranu nakoniec pomyselné? Posun v talianskej kulinárskej kultúre sa začal rýchlou expanziou, ku ktorej došlo v Taliansku po 2. svetovej vojne. Hospodársky boom priniesol nové možností pre široké masy. Autá, supermarkety a chladničky znamenali, že ľudia, ktorí boli dovtedy obmedzení na každodenné využívanie iba miestne dostupných potravín, odrazu mohli navštevovať reštaurácie, nakupovať nové produkty a vytvárať nové recepty. Napríklad také tiramisu, uvádza Grandi, je skvelým príkladom: ikonický dezert bol vytvorený koncom 50-tych rokov a je založený na surovinách zo supermarketu a nie je možné ho vytvoriť bez chladničky.
Televízia výrazne ovplyvnila taliansku kuchyňu a gastronomickú identitu. S novými produktami, receptúrami a značkami prišiel aj marketing. Grandi tvrdí, že väčšinu talianskych gastronomických tradícií vymysleli obchodníci s potravinami a spopularizovali ich cez televízny program Carosello. To bol 10-minútový televízny program zostavený zo skečov, po ktorých nasledovalo krátke komerčné posolstvo. Program sa vysielal v Taliansku každý večer od roku 1957 do roku 1977. Predstavil nové produkty a značky prostredníctvom príbehov, skečov a ikonických kreslených postáv. Carosello poskytoval spotrebiteľské vzdelávanie, na ktorom bola vtedy postavená talianska domáca kuchyňa, ktorú mali pevne v rukách najmä matky a babičky, ktoré sa nechali programom inšpirovať.
Grandiho kniha vysvetľuje, že keď rast poháňaný veľkým priemyslom začal v 70. rokoch strácať dych, talianska ekonomika sa preorientovala na malé spoločnosti, špecializované na produkty a miestnu výnimočnosť produktov. Objavili sa tisíce regionálnych výrobkov a chránených značiek.
Grandiho neúnavné odhaľovanie talianskych mýtov o jedle v posledných rokoch nahnevalo veľa ľudí, ale on je neoblomný v tom, že chce spochybniť vymyslenú históriu mnohých produktov a receptúr, ale nie ich kvalitu. „Kuchyňa už nie je súčasťou našej identity,“ hovorí Grandi, „Je našou identitou,“ lebo po desaťročiach úpadku priemyslu a ekonomickej stagnácie Taliani neveria v budúcnosť a preto si tak trochu „vymýšľajú minulosť“.
Podporte článok zdieľaním
Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket
Článok pokračuje pod reklamou
Prehľad správ
- PRAVDA.sk: Eurokomisia navrhla úplnú revíziu pravidiel EÚ o bezpečnosti cestnej premávky
- HNonline.sk: Severské štáty budujú alternatívu NATO. Motivuje ich Rusko, ale aj neistota z USA
- TERAZ.sk VEĽKÁ TRAGÉDIA: Po páde v slalome zomrela len 18-ročná M. Simondová
- SITA.sk Štátny smútok za pápeža Františka prinesie obmedzenia. Budú v sobotu otvorené obchody?
- STANDARD.sk Drucker o reforme stredného školstva: Povinná maturita z matematiky bude nevyhnutná
- INDEX.SME.sk Slovenská ambasáda vo Viedni zatiaľ nespolupracuje na prípade Slováka zadržaného v súvislosti s terorizmom
- TREND: Nákladné úvery zaťažujú Slovákov. Francúz si na rovnako drahé auto požičia oveľa výhodnejšie
- ZIVE.AKTUALITY.sk: A predsa sa točí: Podľa nového výskumu rotuje úplne celý vesmír
- TVNOVINY.sk: Koniec zlacňovania: Ceny pohonných látok zrejme naberú opačný smer
- TA3.com: Guvernér NBS Peter Kažimír sa procesu nevyhne. Špecializovaný trestný súd odmietol zastaviť stíhanie pre premlčanie
Najnovšie články
Pred šiestimi rokmi, potom, čo Nathalie Bondil počula o lekároch,...
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...
Chcete mať v záhrade jeden z najkrajších a najelegantnejších stromov, ktorý...
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na signály prezidenta Trumpa,...
Talianska kuchyňa, tradícia, alebo marketing?