Prehľad správ

Najnovšie články

Granátové jablko pre váš žalúdok a imunitu

Granátovníky sú menšie stromy rastúce hlavne v Stredomorí. Ich plody, ktoré sa dovážajú k nám, dozrievajú od septembra do februára v Španielsku a v Turecku. Zaujímavé na nich je, že na rozdiel od banánov, alebo jabĺk, sa musia oberať dozreté, po obratí už totiž nedozrievajú.

Chuť a účinky tohto ovocia dobre poznali naši predkovia v minulosti. Motív granátového jablka, pre jeho dekoratívnosť, najmä keď je rozpolené a odhaľuje stovky červených jadierok nájdeme na nejednom starom obraze od holandských majstrov.

Jan de Heem, Zátišie s pohárom a fajkou, 1642 , olej na dreve © Residenzgalerie Salzburg, foto Ulrich Ghezzi fotoateliér, Oberalm

Šťava z granátového jablka sa spomína aj v biblii a jeho dužina s krásnymi červenými zrnkami bola považovaná za božskú. Kvety boli voľakedy symbolom lásky a zrniečka zosobňovali plodnosť. Názov granátové jablko neodráža jeho sýtočervenú farbu, ale v latinčine znamená niečo ako „plný zrniek“.

Granátové jablko (lat. balaūsta ) je ovocie charakteristické pre predstaviteľov rodu granátové jablko ( Punica ). Zdroj ilustrácie: Wikipedia.org

Dnes granátové jablká dostať bežne v supermarketoch. Platí, že čím väčšie a krajšie, tým sú drahšie. Ale veľkosť o kvalite nerozhoduje. Akurát možno budete mať menej práce s vyberaním zrniek. Pod hrubou, tvrdou šupkou je šesť až dvanásť puzdier, v ktorých sa v červenom, bielom či ružovom rôsolovitom miešku nachádzajú semená. Celkový počet semien v jednom plode je viac ako 600. Šupka granátového jablka a vnútorné prepážky majú vysoký obsah horkých a trpkých látok.

Granátové jablká obsahujú okrem vody aj vápnik, fosfor, železo, horčík a veľké množstvo sodíka, draslíka , cukrov, kyseliny, najmä kyselinu citrónovú. Z vitamínov sú významne zastúpené vitamín B1, B2 a B3 a v menšej miere potom aj vitamín A. Obsahujú tiež 6 esenciálnych a 9 neesenciálnych aminokyselín.

Z granátového jablka sa využíva predovšetkým šťava, z ktorej sa robia koktaily a džúsy. Obľúbený je tiež sirup grenadina , ktorý sa často používa v koktailoch. Ďalej sa využíva v studenej kuchyni, kde sa pridáva do šalátov. V teplej kuchyni sa pridáva predovšetkým k hydine , grilovanému mäsu a rybám.

Obsahom horčíka, draslíka a sodíka je šťava granátovníka vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich a osoby s horúčkou a pracujúcich v horúčave, ktorí potom a vyšším príjmom tekutín strácajú minerály.

Mnoho ľudí vyhodí šupky z granátového jablka, pričom si neuvedomujú, že môžu byť vynikajúcim liekom. Pripraviť liečivý nálev je veľmi jednoduché. Šupky sa musia najskôr vysušiť. Ak potrebujete produkt súrne, môžete šupky položiť na radiátor alebo použiť sušičku ovocia. Vezmete 10 gramov suchých šupiek, vložíte ich do hrnca, alebo hlbokého taniera a nalejte pohár vriacej vody. Prikryjete pokrievkou a necháte 30 minút postáť. Potom je nálev pripravený na použitie.

Ak máte podráždený žalúdok, vypite pol pohára nálevu. Pri žalúdočných a črevných problémoch užite 100 ml nálevu počas dňa, rozdelených do niekoľkých dávok v rovnakých intervaloch, vždy nalačno. Produkt musíte užívať každý druhý deň počas týždňa. V prípade potreby je možné liečbu po týždňovej prestávke zopakovať. Počas liečby je dôležité vyhnúť sa pitiu alkoholu, inak sa účinok zníži. Nálev pomáha potlačiť patogénne mikroorganizmy v žalúdku a črevách bez poškodenia prospešných baktérií.

Nálev zo šupiek z granátového jablka možno použiť aj na vonkajšie použitie, napríklad na rezné rany. Namočte gázu do nálevu a priložte na postihnuté miesto až do úplného vysušenia.
Granátové jablko je nielen chutné ovocie, ale aj zdroj živín. Jeho kôra a šťava pomáhajú vyrovnať sa s gastrointestinálnymi ochoreniami, potláčajú zápalové procesy, posilňujú cievy, zvyšujú hladinu hemoglobínu, zlepšujú činnosť srdca a endokrinného systému.

Nálev zo šupiek z granátového jablka tiež pomáha znižovať krvný tlak a posilňuje imunitný systém. Granátové jablko navyše priaznivo pôsobí na pokožku, pomáha zbaviť sa pigmentácie a jazvičiek a tiež posilňuje vlasy a nechty.

Neponáhľajte sa teda vyhadzovať šupky z granátového jablka, môžu byť užitočným a prirodzeným liekom pre vaše zdravie.

Podporte článok zdieľaním

Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články