Pomáha zelená káva spaľovať tuky?
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: www.vybornakava.cz
Zelená káva má údajne dobrú vlastnosť, ktorá pomáha spaľovať telesné tuky. Hneď na úvod treba povedať, že to nebude tá zázračná vec, ktorú po sviatočnom prejedaní sa a maškrtení zúfalo hľadáte a ktorá vám prinesie úľavu. Je to len jeden možný faktor, ktorý pomôže vašej snahe opäť sa dostať do línie. Zo zelenou kávou sa v poslednom období dosť experimentuje a propaguje sa, ako zaručený prostriedok na chudnutie, lebo chudnutie a diéty sú nikdy nekončiaci príbeh. Ale bez pohybu a striedmosti to zelená káva sama nezvládne!
Kávové zrnká, ktoré si bežne kupujeme a konzumujeme, sú pôvodne zelené. Hnedú farbu získavajú pražením. Keďže po pražení rýchlo strácajú svoju typickú arómu, aby sa zachovala ich úžasná chuť a vôňa, tak sa musia pražiť ďaleko od miesta ich zberu, v pražiarňach tu u nás v Európe. Najlepšie krátko pred predajom zákazníkovi.
Malá časť produkcie kávy sa nepraží vôbec, aby si zachovali zelené kávové zrnká pozitívne vlastnosti. Zelená káva totiž obsahuje väčšie množstvo kyseliny chlórogenovej, ktorá ako antioxidant má účinky na ľudský organizmus a môže napomáhať k redukovaniu telesnej hmotnosti.
Na čo sa musíte musíte pri konzumácii „zelenej“ kávy pripraviť? V prvom rade, že chutí inak, ako klasická, pražená káva. Chýba jej chuť a aróma, ktoré sa získavajú práve pražením. V zrnkách surovej kávy je kofeín, kyseliny a ďalšie látky. Tie sa uvoľňujú v horúčave praženia a to asi až po piatich minútach. Opticky sa to prejavuje zhnednutím zrniek, ale ide v podstate o neenzymatickú reakciu medzi cukrami, aminokyselinami a bielkovinami. Postupne sa uvoľňujú aj éterické oleje. Pražením vznikajú zlúčeniny dodávajúce zrnku kávy chuť a vôňu, ktorú tak milujeme. To zelenej káve tak trochu chýba.
Ako sa zelená káva pripravuje? Ak si ju kúpite nenamletú, vo forme zrniek, namočte ich vopred pred podávaním kávy na 2-3 hodiny do misky s vlažnou vodou, aby ste zrnká zmäkčili a nezničili vám pri mletí mlynček. Sú oveľa tvrdšie, ako zrnká pražené. Pri použití kúpenej namletej zelenej kávy už môžete ísť rovno na vec. Na jednu šálku nasypete 7 g mletej zelenej kávy. Zalejte vriacou vodu a nechajte vylúhovať asi 5 minút. Chutí trochu ako zelený čaj. Mlieko sa do nej nepridáva, lebo znižuje účinok o ktorý vám ide – účinok kyseliny chlorogenovej, ktorá odbúrava tuky… Dobré je aj vedieť, že obsahuje veľa kofeínu a nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy.