Prehľad správ
- HNonline.sk: V Európe opäť dražie plyn. Ministerka Saková ho prikazuje tlačiť do zásob, stáť to bude 57 miliónov eur
- PRAVDA.sk: Danko nesúhlasí so zvyšovaním dane z nehnuteľností ani novými QR platbami. Nástojí na zrušení transakčnej dane
- TREND: Francúzska vláda má na krku miliardový škandál. Podľahla lobingu známej firmy
- TERAZ.sk: Fico: Rezort dopravy naplnil 40 % z cieľov v programovom vyhlásení
- SITA.sk Niektoré domácnosti už môžu onedlho zaplatiť za elektrinu viac. Čas na poriadok v ističoch sa kráti
- STANDARD.sk Lekári v Senáte USA si zobrali na mušku vakcíny proti covidu
- INDEX.SME.sk Kauza falošných penziónov: Nielen ľudia okolo Bödöra. Dotácie na domy využili viacerí
- ZIVE.AKTUALITY.sk: O havarijnom stave mosta v Poprade sa vedelo, podobný je aj v Bratislave
- TVNOVINY.SK: Severovýchod Slovenska sa má na čo tešiť. Vyzerá to tak, že preplatky za energie budú vysoké
- TA3.com: Minister Šaško upokojuje verejnosť, dostupnosť liečby vraj ohrozená nebude. Jeho vyhláška čelí vlne kritiky
Najnovšie články
Viac ako 46 miliónov ľudí vo svete trpí Alzheimerovou chorobou....
V posledný aprílový deň uplynie presne 80 rokov od smrti Adolfa...
Pred šiestimi rokmi, potom, čo Nathalie Bondil počula o lekároch,...
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým trvá. Jedzte špargľu denne, má pozitívny vplyv na organizmus a v neposlednom rade má minimum kalórií. Samozrejme, špargľu môžete kúpiť aj zaváranú, ale nič sa nevyrovná uvarenej čerstvej.
Špargľa je kvitnúca trvalka s rozkonárenými stonkami dorastajúca do výšky až 150 cm. Kvitne v lete, plody sú okrúhle červené bobule. Zelená špargľa rastie na slnku a tvorí sa v nej chlorofyl, avšak výhonky bielej sa rozvíjajú pod zemou, preto ostávajú biele. Pestovanie pod zemou sa zabezpečuje pravidelným prihŕňaním zeminy do výšky rastúcich výhonkov. V nutričných hodnotách sa nejak výrazne nelíšia, ale výraznejšiu chuť má zelená, ktorá sa hodí viac do rýchlych receptov. Biela špargľa zase výborne funguje v polievkach a omáčkach, ktoré sa varia dlhšie. Existuje aj fialová špargľa, ktorá rastie v pobrežných oblastiach Francúzska.
Okrem toho, že je lahodná špargľa bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje aj veľké množstvo vlákniny a minimum kalórii (100 gramov ma len 30 kalórií). Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Jarná vitalita sa nám so špargľou dostáva priamo do krvi a to je dôležité najmä pre starších ľudí. Špargľovú sezónu by sme bezpodmienečne mali využiť na ozdravnú kúru. Špargľa totiž aktivizuje metabolizmus celého organizmu.
Špargľa je preborníčka v obsahu kyseliny listovej-B9. Jeden gram zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram tejto kyseliny. Už sto gramov špargle pokryje odporúčanú dennú dávku. Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje neurotickú úzkosť, skľúčenosť, alebo nedostatok koncentrácie. Konzumácia špargle znižuje vďaka obsahu kyseliny listovej riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Špargľa je aj užitočná ako bylinný liek na epileptické záchvaty.
Špargľa obsahuje vysoké hladiny aminokyselín, čo z nej robí prirodzené diuretikum.
Špargľa je prírodné afrodiziakum vďaka vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktorý pomáha zvýšiť pocity vzrušenia. Navyše vitamín E stimuluje pohlavné hormóny, vrátane estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Taktiež obsahuje zinok, ktorého nedostatok spôsobuje nedostatočné libido.
Listy a výhonky špargle pomáhajú pri znižovaní toxicity v pečeni, ku ktorej dochádza po nadmernej konzumácii alkoholu.
Niacín-B3 v špargli je zlúčenina, ktorá vás môže zbaviť najťažších prípadov akné.
Reumatická artritída, tak bežná u seniorov, sa vyznačuje zápalom, bolesťami kĺbov a obmedzeným pohybom. Niacín-B3 je často predpisovaný na zníženie tejto bolesti, ale príjem špargle môže poskytnúť potrebné množstvo bez vyvolania škodlivých vedľajších účinkov, ktoré liek robí. Jeho vlastnosti tiež pomáhajú znižovať opuchy kĺbov.

V obchode vyberajte podľa toho, ako vyzerajú zrezané stonky špargle zospodu. Tmavšie suché miesta, nebodaj pleseň sú signálom, že nie je najčerstvejšia, alebo nebola dobre skladovaná. Vyskúšajte jemne o seba pošúchať stonky, mali by vydávať vŕzgavý zvuk a hlavičky by mali byť svieže a pevné.
Pred úpravou špargle sa musíte zbaviť spodnej časti výhonkov, ktorá zvykne byť drevnatá. Zo zväzku šparglí jednu vyberte a pomaly ju začnite ohýbať bližšie k spodnej časti. Výhonok sa zlomí presne tam, kde končí drevnatá časť. Priložte špargľu k ostatným výhonkom a odmerajte si, kde odrezať ostatné drevnaté časti. Odrezky v žiadnom prípade nevyhadzujte, ale odložte si ich do vývaru. Ak si pripravujete zelenú špargľu, môžete ju začať tepelne upravovať. Ak máte poruke bielu špargľu musíte ju ešte ošúpať škrabkou na zeleninu, nakoľko jej šupka zvykne byť tuhá.
Zelenú špargľu vložte do osolenej vriacej vody na zhruba 5 až 6 minút. Biela špargľa sa varí o niečo dlhšie – zhruba 8 až 10 minút. Uvarenú špargľu stačí pokvapkať kvalitným olivovým olejom, alebo rozpusteným maslom, osoliť, okoreniť a môžete servírovať. Ak chcete chrumkavé hlavičky varenej špargle, zviažte výhonky dohromady a varte špargľu po stojačky. Stonky budú ponorené vo vode, hlavičky sa len jemne naparia a ostanú jemné a chrumkavé.
Ako každá zelenina aj zelená špargľa si uchová najviac výživných látok surová, alebo pripravená na pare. Stonky položte na parák nad vriacu vodu a zakryté varte v pare 5 až 6 minút. V pare uvarenú špargľu potrite troškou masla, osoľte morskou soľou a pokvapkajte citrónom.

Špargľu pečte pri vyššej teplote okolo 200ºC a pred pečením ju pokvapkajte olejom, alebo maslom a zľahka osoľte. Pri pečení v rúre sa úplne presne nedá odhadnúť potrebný čas. Záleží na hrúbke stoniek. Tenšie špargle pečieme 10 minút, tie masívnejšie budú hotové za 15 až 20 minút. Či je špargľa správne upečená zistite zapichnutím noža do hrubšej časti stonky. Ak to ide ľahko, je hotovo. Po upečení ju posypte strúhaným parmezánom, aby sa na nej rozpustil, kým ju začnete servírovať. Asi najtradičnejší spôsob, ako si vychutnať delikátnosť špargle, je poliať ju zlatožltou holandskou omáčkou zo žĺtkov a masla. Na internete nájdete desiatky výborných receptov. Niekoľko námetov pre inšpiráciu:
krémová špargľová polievka zo zelenej špargle
- špargľový krém z bielej špargle
- pečená špargľa so slaninou so syrovou omáčkou
- raňajkový koláč so slaninkou a špargľou
- špargľová omáčka so špenátovými haluškami
- špargľové tyčinky s lístkového cesta a so šunkou
- špargľa ako delikátna príloha k pečenému i dusenému mäsu
- grilovaná špargľa s prosciuttom

Podporte článok zdieľaním
Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket
Článok pokračuje pod reklamou
Prehľad správ
- HNonline.sk: V Európe opäť dražie plyn. Ministerka Saková ho prikazuje tlačiť do zásob, stáť to bude 57 miliónov eur
- PRAVDA.sk: Danko nesúhlasí so zvyšovaním dane z nehnuteľností ani novými QR platbami. Nástojí na zrušení transakčnej dane
- TREND: Francúzska vláda má na krku miliardový škandál. Podľahla lobingu známej firmy
- TERAZ.sk: Fico: Rezort dopravy naplnil 40 % z cieľov v programovom vyhlásení
- SITA.sk Niektoré domácnosti už môžu onedlho zaplatiť za elektrinu viac. Čas na poriadok v ističoch sa kráti
- STANDARD.sk Lekári v Senáte USA si zobrali na mušku vakcíny proti covidu
- INDEX.SME.sk Kauza falošných penziónov: Nielen ľudia okolo Bödöra. Dotácie na domy využili viacerí
- ZIVE.AKTUALITY.sk: O havarijnom stave mosta v Poprade sa vedelo, podobný je aj v Bratislave
- TVNOVINY.SK: Severovýchod Slovenska sa má na čo tešiť. Vyzerá to tak, že preplatky za energie budú vysoké
- TA3.com: Minister Šaško upokojuje verejnosť, dostupnosť liečby vraj ohrozená nebude. Jeho vyhláška čelí vlne kritiky
Najnovšie články
Pochádza z Nemecka, hoci ho mnohí považujú za český vynález.
Viac ako 46 miliónov ľudí vo svete trpí Alzheimerovou chorobou....
V posledný aprílový deň uplynie presne 80 rokov od smrti Adolfa...
Pred šiestimi rokmi, potom, čo Nathalie Bondil počula o lekároch,...
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...