Prehľad správ

Najnovšie články

Tipy na domáce sviatočné nápoje

Regály v obchodoch sú viac ako plné rôznych alkoholických nápojov, ale ten pocit, keď vyšperkujete sviatočnú chvíľu pri spoločnom stole, alebo pri zábave na Silvestra a ohromíte svojich najbližších ostružinovou vodkou, hruškovým likérom, limetkovým limoncellom, alebo pikantným rumom! Prinesie vám to nielen uznanie za šikovnosť, ale aj spomienky na spoločne prežité príjemné chvíle.

Blackberry allorino

Klasické Allorino. Zdroj ilustrácie: ilcuoreinpentola.it

Po taliansky je bobkový list je foglia d’alloro. Ten je prítomný snáď v každej našej špajze a dáva tomuto likéru v jeho vlasti meno. Je to starodávny recept na nálev z bobkových listov a vodky. Tradičná doba lúhovania je 40 dní, ale začnite ochutnávať už po 10 dňoch: podľa toho, ako vám chutí a koľko máte času. Ak sa do toho pustíte hneď teraz, Silvestra ešte stíhate! Sceďte a fľaškujte, keď vám to najviac chutí. 

Vylepšiť ho môžeme černicami. Ak bobule pri vkladaní do pohára roztlačíte, vytiahnete viac z ich chuti, ale skončíte s menej jasným výsledkom. Ako to urobíte, je na vás.

Objem cca 450 ml

6 bobkových listov
100 g práškového cukru
350 ml vodky
150 g černíc

 

Bobkové listy umyte a trochu natrhajte – pomôže to urýchliť proces lúhovania. Vložte cukor a vodku do veľkej predtým sterilizovanej nádoby a pretrepte, aby sa cukor začal rozpúšťať. Pridajte všetky zvyšné ingrediencie a potom uzavrite. Nechajte lúhovať 40 dní, ak máte ten luxus, a ak nie, kratšie. Nádobu prevráťte každý deň, na ktorý si spomeniete, aby sa cukor úplne rozpustil. 

 

Ratafia

Ratafia. Zdroj ilustrácie: www.rosamarhotels.com

Ratafia je jedným z najtradičnejších nápojov v Katalánsku . Tento likér je obľúbený najmä v posledných mesiacoch roka, kedy sa podáva ako aperitív alebo s dezertom k vianočným jedlám. Obsahuje rôzne druhy jesenného ovocia, korenín, byliniek, liehovín a trochu cukru.


Objem 1 liter
150 g práškového cukru
1 liter ginu
4 veľmi zrelé hrušky
, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na mesiačiky
3 bobkové listy
1 tučný palec zázvoru, ošúpaný a nakrájaný na tenké plátky


Vložte cukor a 200 ml ginu do sterilizovanej dvojlitrovej nádoby, uzavrite a dôkladne pretrepte, aby sa cukor rozpustil. Pridajte všetky zvyšné ingrediencie do nádoby, uzavrite a skladujte mimo priameho slnečného žiarenia. Raz denne, keď si spomeniete, nádobou zatraste, aby ste podporili, že cukor zostane rozpustený a chute sa uvoľnia. Po štrnástich dňoch je to slasť; mesiac navyše prináša hĺbku – v každom prípade je to naozaj veľmi dobré. Prelejte zmes cez jemné sitko, aby ste odstránili kúsky, potom nalejte do čistých fliaš a uzavrite. Konzumujte vychladené, môžete miešať s tonikom, alebo proseccom a poriadnou dávkou ľadu.

Limoncello

Limoncello. Zdroj: Archív

Limoncello nám svojou farbou pripomína slnečné dni v Stredomorí. To v obchode má od pravého chuťou veľmi ďaleko. Na vlastné limoncello použijeme citróny a pomaranče, grapefruit a citrónovú trávu. Podávame studené ako digestívum, alebo s tromi dielmi sektu.

Objem 1 liter
600 ml vodky
2 stonky citrónovej trávy jemne pomliaždené valčekom
jemne nastrúhaná kôra a šťava z 5 nevoskovaných citrónov
jemne nastrúhaná kôra a šťava zo 4 limetiek
500 g bieleho cukru

Nalejte vodku do veľkej čistej nádoby, pridajte citrónovú trávu a všetku citrusovú kôru a dobre premiešajte. Uzatvorte a nechajte päť dní lúhovať. Cukor vložte do veľkej misy a potom vmiešajte 450 ml vriacej vody, kým sa cukor nerozpustí. Vodku preceďte cez sitko do veľkého džbánu, vyhoďte citrónovú a limetkovú kôru a potom vložte citrónovú trávu späť do pohára. Pridajte precedenú vodku a teplý sirup a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí vmiešajte citrónovú a limetkovú šťavu, potom uzavrite a držte v chlade tri dni. Potom dekantujte do čistej fľaše a utesnite.

Korenený rum

Zdroj ilustrácie: culinarylabschool.com

Korenený rum je v chuťovej stope o niečo viac zaujímavejší ako ten obyčajný. Výroba vlastného je jednoduchá a výsledok je úžasný. Pomer bieleho, tmavého, alebo zlatého rumu si môžete prispôsobiť tak, aby vám to vyhovovalo. Umenie spočíva v tom, že sa nepoužije veľa korenia. Predsa chcete, aby to chutilo lahodne ako vôňa Vianoc a nie ako zbytky po upratovaní zásuvky na korenie.


Objem 600 ml
300 ml tmavého rumu
300 ml bieleho rumu
1 tyčinka škorice
6 bobúľ korenia, jemne rozdrvených
1 klinček
12 zrniek bieleho korenia
1 muškátový oriešok
½ čajová lyžička vanilkového extraktu
2 veľké prúžky pomarančovej kôry
2 polievkové lyžice sirupu so zázvorom

Všetko vložte do čistej nádoby, uzavrite a pretrepte, aby sa chute premiešali. Nechajte štyri dni lúhovať, potom ochutnajte. Ak chcete, aby sa chute prehĺbili, nechajte to dlhšie. Keď je chuť podľa vašich predstáv, prelejte cez sitko, odstráňte tuhé častice, nalejte do fľaše a uzavrite.

Všetky alkoholové nálevy uchovávajte vychladené na okamžité použitie, aj keď mimo chladničky vydržia takmer neobmedzene.

Hlavne, konzumujte s mierou a nikdy po konzumácii alkoholu nesadajte za volant!

Podporte článok zdieľaním

Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články