Hot dog skráti život o 36 minút
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: Archív redakcie
Katerina S. Stylianou, Victor L.Fulgoni a Ollivier Jolliet, odborníci z americkej univerzity v Michigane, po tisícoch analýz vytvorili index pomocou ktorého sa dá vypočítať koľko času zo svojho života môžete získať, alebo aj stratiť, konzumáciou určitých potravín. Výsledky ich výskumu boli publikované v tohtoročnom augustovom vydaní odborného časopisu Nature Food v článku pod dlhým názvom: „Malé cielené diétne zmeny môžu priniesť značné zisky pre ľudské zdravie a životné prostredie“.
Výskumníci sa sústredili na zdravotné prínosy konzumácie mliečnych výrobkov, orechov a semien, morských plodov, ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných produktov z rôznych zdrojov. Okrem toho hlavne na negatíva konzumácie priemyselne spracovaného mäsa, slaných potravín, stužených tukov a sladených nápojov. Americkí vedci preskúmali, koľko minút života stratíme či získame podľa toho, čo sme práve zjedli. Ktoré jedlo nám najviac skráti život? Ktorých jedál sa teda máme obávať?
Jedným z hlavných zloduchov je obyčajný párok v rožku. Je potrebné podotknúť, že štúdia bola spracovaná v USA, kde je tamojší hot dog podávaný v bielej sladkej žemli, k tomu je ešte zaliaty sladkým kečupom a horčicou a posypaný karamelizovanou cibuľkou. Dostať ho skoro na každom rohu akéhokoľvek amerického mesta. Preto bol párku v rožku vo vedeckej štúdii venovaný pomerne značný priestor. Zdravotná záťaž, ktorá bola pomocou indexu pre takýto jeden párok v rožku vedcami vypočítaná hovorí, že jeho konzumácia predstavuje mínus 36 minút zo života. Dôvody spočívajú v škodlivých účinkoch vysokého množstvo solí a tukov v priemyselne spracovanom mäse. K tomu sa pridáva nadmerné množstvo cukru v samotnom rožku.
Avšak ani „horúci pes“ nie je pre Američanov tým najväčším zlodejom času z ich života. Prekvapivo sa ním stalo hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou. Je to v Amerike, ale aj inde vo svete v rôznych obmenách pomerne rozšírené jedlo. Jedna porcia predstavuje mínus hodinu a štvrť zo života. Malé množstvá paradajok a cibule, ktoré sú v tomto pokrme prítomné, nie sú schopné vyvážiť škodlivé účinky priemyselne spracovaného mäsa.
Červené mäso je na zozname vražedných potravina podľa autorov štúdie spolu s cukrom skoro TOP. Je totiž zodpovedné za väčšinu zdravotných problémov, vrátane cukrovky, a to zo 45 percent, a úmrtnosti všeobecne, a to až z 27 percent.
Kto je ďalší všadeprítomne číhajúci gastrovrah? Trebárs vyprážané kuracie krídla. Tie konzumenta pripravia v porovnaní s hovädzím „iba“ o tri minúty a dvadsať sekúnd života. Menšia škodlivosť tohto jedla je výsledkom vyváženia prospešných látok v jedle (vápnik) a jeho škodlivých zložiek (sodík a prepálené tuky).
Vedci vo svojej práci opakovane zdôrazňovali blahodarné účinky konzumácie omega-3 esenciálnych mastných kyselín. Tie sa najčastejšie vyskytujú v potravinách z morských plodov, orechov a strukovín. Ryby a zelenina je stará známa pre zdravie prospešná kombinácia. Znamená to teda, že ak teraz začneme vo veľkom jesť sardinky v paradajkovej omáčke, máme zaručený dlhý život bez chorôb? Takto to, žiaľ, nefunguje.
Počítať minúty svojho života na kalkulačke rozhodne nemá zmysel. Len matematika nášmu zdraviu nepomôže. Najdôležitejšie je zmeniť zlé stravovacie návyky, k čomu môže index škodlivosti jednotlivých druhov jedál napomôcť. Naša každodenná strava by mala obsahovať čo najviac produktov z pozitívneho zoznamu. Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví – či chorobe. V prvom rade treba obmedziť potraviny, ktoré sú bohaté na cukry a tuky – predovšetkým živočíšne. Dôležitá je pestrosť – mali by sme jesť veci zo všetkých troch skupín.