Prehľad správ

Najnovšie články

Pocit nafúknutého brucha

Sme to čo jeme. Aj na Vianoce. Nafúknuté brucho je nielen na pohľad nevzhľadné, ale aj nepríjemné. Často to problém súvisí s potravinami, ktoré jeme. Stav, keď je brucho nafúknuté sa nazýva meteorizmus. Trpí tým približne 20 % ľudí. Pocit nafúknutého brucha postihuje častejšie ženy ako mužov. U žien sa plynatosť vyskytuje aj v tehotenstve, čo výrazne sťažuje ženám toto obdobie.

Neustále nafúknuté brucho môže často spôsobovať bolesti alebo pocit plnosti. Príčinou je zvyčajne nadmerná tvorba plynov, potravinová intolerancia alebo porucha pohybu čriev.

Dôvody môžu byť rôzne: od stresu cez lieky až po intoleranciu a hormonálne výkyvy. Zistiť, čo to spôsobuje, nie je ľahké, pretože existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú naše trávenie. Veľmi častou príčinou je však strava. Týka sa to najmä určitých potravín, ktoré sa v črevách zle vstrebávajú . Každý, kto často trpí plynatosťou a pocitom plnosti po jedle, by sa mal vyhýbať nasledujúcim potravinám:

1. Sladené jedlá
Ovocný cukor, teda fruktóza, sa nenachádza len v ovocí a zelenine, ale často sa používa na sladenie priemyselne vyrábaných potravín. Veľká časť populácie trpí malabsorpciou fruktózy. Vo väčšine prípadov, pri ktorých sa hovorí o intolerancii fruktózy, skutočne ide o malabsorpciu fruktózy, teda o jej neznášanlivosť. Príčinou je obmedzená schopnosť čriev spracúvať ovocný cukor. Fruktóza sa môže z tenkého čreva do krvi absorbovať len obmedzene, alebo vôbec, a preto končí v hrubom čreve. Typickým symptómom neznášanlivosti fruktózy je pocit nafúknutia. Podľa odborníkov je týmto postihnutý každý tretí človek v Nemecku. Pozor si preto treba dávať nielen na ovocie, ale aj na priemyselne vyrábané potraviny, ktoré často obsahujú fruktózu:

  • pekárenské výrobky
  • jogurty
  • limonáda
  • kolové nápoje
  • omáčky, dresingy, kečup

2. Niektoré druhy ovocia
Čím sladšie ovocie, tým vyššie je riziko, že po jeho konzumácii príde pocit nafúknutého brucha. Nasledujúce druhy ovocia obsahujú obzvlášť vysoké množstvo fruktózy:

  • jablká
  • vodný melón
  • hrozno
  • grapefruit
  • nektarinky
  • broskyne
  • zrelé banány
  • slivky
  • hrozienka

Ak sa predsa len nechcete zaobísť bez ovocia, mali by ste zvoliť radšej tieto druhy ovocia:

  • černice
  • čučoriedky
  • jahody
  • ananás
  • mandarínky
  • citróny
  • nezrelé banány

3. Niektoré druhy zeleniny
Zelenina je zdravá, no bohužiaľ môže spôsobiť aj plynatosť. Môžu za to v nej obsiahnuté fruktány a galaktány. Ide o polysacharidy. Tie v čreve odbúravajú črevné baktérie, čo môže viesť k plynatosti. Najčastejšie plynatosť vyvoláva táto zelenina:

  • špargľa
  • cuketa
  • cibuľa
  • cibuľa šalotka
  • pór
  • artičoky
  • cvikla
  • ružičkový kel
  • fenikel

Nasledujúce druhy zeleniny menej nadúvajú:

  • mrkva
  • baklažán
  • avokádo
  • zelené fazule
  • sójové bôby
  • karfiol
  • šalát

4. Obilniny
obsahujúce lepok, ktorý môže u ľudí s intoleranciou spôsobiť nafukovanie žalúdka.

  • pšenica
  • jačmeň
  • raž

Bezlepkové obilniny sú pre črevá oveľa menej zaťažujúce:

  • quinoa
  • ovos

5. Fazuľa
Medzi potraviny, ktoré zaťažujú tráviaci systém, patrí aj fazuľa. Je za tým takzvaná rafinóza, čo je tiež druh cukru, ktorý telo ťažko odbúrava. Vysoké množstvo vlákniny obsiahnuté vo fazuli môže tiež spôsobiť plynatosť. Najviac nadúvajúce sú odrody sú:

  • čierna fazuľa
  • biela fazuľa
  • fazuľa Pinto
  • sójové bôby

Na druhej strane oveľa lepšie na náš tráviaci trakt pôsobia:

  • zelená fazuľa
  • čiernooký hrášok
  • fazuľa Mungo

6. Fermentované potraviny
Fermentované potraviny sú zdravé a v skutočnosti aj dobré pre črevá, pretože proces fermentácie produkuje veľa baktérií, ktoré sú pre črevá prospešné. Takéto potraviny telu dodávajú aj ďalšie vitamíny a minerály. Obľúbené fermentované potraviny ako naša kyslá kapusta, kombucha, alebo kórejské Kimchi môžu tiež spôsobiť silnú plynatosť, a preto by sa nemali konzumovať v nadmernom množstve.

Kyslá kapusta je na jemno nakrájaná hlávková kapusta, ktorá bola skvasená pomocou bakterií mliečného kvasenia. Má charakteristickú kyslú chuť spôsobenú kyselinou mliečnou, ktorá vznikla kvasením cukrov obsiahnutých v nakrájanej kapuste. V zime vyžaduje ľudský organizmus zvýšenú potrebu vitamínov. Kapusta je pre zachovanie zdravia mimoriadne dôležitým zdrojom vitamínov a živín. Zdroj fotografie: Dobrarada.sk

7. Mliečne výrobky
Laktóza môže tiež spôsobiť plynatosť. Vo vyspelých krajinách trpí intoleranciou laktózy 15 až 20 percent ľudí. Telo neprodukuje dostatok laktázy, enzýmu, ktorý štiepi laktózu v tenkom čreve. Takto sa laktóza dostane do hrubého čreva, kde ju fermentujú črevné baktérie. To následne vedie k plynatosti, kŕčom v bruchu a hnačke. Riešením je konzumácia bezlaktózových produktov.

Niektoré mliečne výrobky, ako je jogurt alebo tvaroh, sú však často dobre pri trávení tolerované, pretože obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré telu uľahčujú trávenie laktózy. Niektoré druhy syrov, ktoré boli dlho odležané, obsahujú tiež málo laktózy, pretože tá sa časom mení na kyselinu mliečnu. Syry s nízkym obsahom laktózy:

  • ementál
  • edamer (eidam)
  • gouda
  • parmezán

Tipy proti nafúknutému bruchu

  • Jedzte pomaly, dobre žuvajte a pri jedle nehovorte. Prehltnete tak menej vzduchu.
  • Pite neperlivú vodu. Vyvarujte sa oxidu uhličitého.
  • Choďte na prechádzku 10 až 15 minút po jedle. Skonzumované jedlo sa takto rýchlejšie presúva zo žalúdka do tenkého čreva.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články