Pocit nafúknutého brucha
- Martinský Rínok
- 22 decembra, 2023
- 9:51 am
Sme to čo jeme. Aj na Vianoce. Nafúknuté brucho je nielen na pohľad nevzhľadné, ale aj nepríjemné. Často to problém súvisí s potravinami, ktoré jeme. Stav, keď je brucho nafúknuté sa nazýva meteorizmus. Trpí tým približne 20 % ľudí. Pocit nafúknutého brucha postihuje častejšie ženy ako mužov. U žien sa plynatosť vyskytuje aj v tehotenstve, čo výrazne sťažuje ženám toto obdobie.
Neustále nafúknuté brucho môže často spôsobovať bolesti alebo pocit plnosti. Príčinou je zvyčajne nadmerná tvorba plynov, potravinová intolerancia alebo porucha pohybu čriev.
Dôvody môžu byť rôzne: od stresu cez lieky až po intoleranciu a hormonálne výkyvy. Zistiť, čo to spôsobuje, nie je ľahké, pretože existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú naše trávenie. Veľmi častou príčinou je však strava. Týka sa to najmä určitých potravín, ktoré sa v črevách zle vstrebávajú . Každý, kto často trpí plynatosťou a pocitom plnosti po jedle, by sa mal vyhýbať nasledujúcim potravinám:
1. Sladené jedlá
Ovocný cukor, teda fruktóza, sa nenachádza len v ovocí a zelenine, ale často sa používa na sladenie priemyselne vyrábaných potravín. Veľká časť populácie trpí malabsorpciou fruktózy. Vo väčšine prípadov, pri ktorých sa hovorí o intolerancii fruktózy, skutočne ide o malabsorpciu fruktózy, teda o jej neznášanlivosť. Príčinou je obmedzená schopnosť čriev spracúvať ovocný cukor. Fruktóza sa môže z tenkého čreva do krvi absorbovať len obmedzene, alebo vôbec, a preto končí v hrubom čreve. Typickým symptómom neznášanlivosti fruktózy je pocit nafúknutia. Podľa odborníkov je týmto postihnutý každý tretí človek v Nemecku. Pozor si preto treba dávať nielen na ovocie, ale aj na priemyselne vyrábané potraviny, ktoré často obsahujú fruktózu:
2. Niektoré druhy ovocia
Čím sladšie ovocie, tým vyššie je riziko, že po jeho konzumácii príde pocit nafúknutého brucha. Nasledujúce druhy ovocia obsahujú obzvlášť vysoké množstvo fruktózy:
Ak sa predsa len nechcete zaobísť bez ovocia, mali by ste zvoliť radšej tieto druhy ovocia:
3. Niektoré druhy zeleniny
Zelenina je zdravá, no bohužiaľ môže spôsobiť aj plynatosť. Môžu za to v nej obsiahnuté fruktány a galaktány. Ide o polysacharidy. Tie v čreve odbúravajú črevné baktérie, čo môže viesť k plynatosti. Najčastejšie plynatosť vyvoláva táto zelenina:
Nasledujúce druhy zeleniny menej nadúvajú:
4. Obilniny
obsahujúce lepok, ktorý môže u ľudí s intoleranciou spôsobiť nafukovanie žalúdka.
Bezlepkové obilniny sú pre črevá oveľa menej zaťažujúce:
5. Fazuľa
Medzi potraviny, ktoré zaťažujú tráviaci systém, patrí aj fazuľa. Je za tým takzvaná rafinóza, čo je tiež druh cukru, ktorý telo ťažko odbúrava. Vysoké množstvo vlákniny obsiahnuté vo fazuli môže tiež spôsobiť plynatosť. Najviac nadúvajúce sú odrody sú:
Na druhej strane oveľa lepšie na náš tráviaci trakt pôsobia:
6. Fermentované potraviny
Fermentované potraviny sú zdravé a v skutočnosti aj dobré pre črevá, pretože proces fermentácie produkuje veľa baktérií, ktoré sú pre črevá prospešné. Takéto potraviny telu dodávajú aj ďalšie vitamíny a minerály. Obľúbené fermentované potraviny ako naša kyslá kapusta, kombucha, alebo kórejské Kimchi môžu tiež spôsobiť silnú plynatosť, a preto by sa nemali konzumovať v nadmernom množstve.
7. Mliečne výrobky
Laktóza môže tiež spôsobiť plynatosť. Vo vyspelých krajinách trpí intoleranciou laktózy 15 až 20 percent ľudí. Telo neprodukuje dostatok laktázy, enzýmu, ktorý štiepi laktózu v tenkom čreve. Takto sa laktóza dostane do hrubého čreva, kde ju fermentujú črevné baktérie. To následne vedie k plynatosti, kŕčom v bruchu a hnačke. Riešením je konzumácia bezlaktózových produktov.
Niektoré mliečne výrobky, ako je jogurt alebo tvaroh, sú však často dobre pri trávení tolerované, pretože obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré telu uľahčujú trávenie laktózy. Niektoré druhy syrov, ktoré boli dlho odležané, obsahujú tiež málo laktózy, pretože tá sa časom mení na kyselinu mliečnu. Syry s nízkym obsahom laktózy:
Tipy proti nafúknutému bruchu