Prehľad správ

Najnovšie články

Krásna a zdravá

KRÁSNA A ZDRAVÁ

15.07. 2019 o 12:20 | Martinský Rínok

O tom, že by sme mali žiť zdravšie, počujeme stále dookola. Každý návod a recept ponúka iné riešenie či novinku, ktorú by ste určite mali vyskúšať. Čo je zdravý životný štýl? Pod týmto pojmom si väčšina ľudí predstaví zdravé jedlo a dostatok pohybu.

Je pravda, že zásad zdravého životného štýlu je veľa, ale tou najdôležitejšou zostáva stále zdravá výživa. Zásady zdravého stravovania sú najpodstatnejšie zo všetkých, pretože jedlo je naším palivom a jesť zdravo znamená, že priaznivo ovplyvňujeme zdravie celého nášho organizmu. Dosiahnuť zdravie a krásu sa dá jednoduchšie, ako by sa mohlo zdať. Doprajte si nasledujúce potraviny, ktoré ženské telo nadopujú výživnými látkami. Vyhnete sa chorobám, udržíte si líniu a budete vyzerať mladšie.

shutterstock.com

Zdroj: shutterstock.com

1. Biely jogurt 

Užívanie: 3-až 5-krát týždenne Ak chcete pre svoje zdravie to najlepšie, určite by ste nemali zabúdať na biely jogurt a vôbec na akékoľvek fermentované mliečne produkty, vrátane kefíru. Obsahujú probiotiká – baktérie, ktoré majú veľkú silu a ochránia vás pred rôznymi zdravotnými neduhmi. “Existuje možnosť, že by biely jogurt mohol znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka,” povedala odborníčka na výživu Elizabeth Somerová.. ” 

Vychutnajte si šálku jogurtu na raňajky, obed alebo desiatu. Je plný kalcia, ktorý potrebuje každá žena v každom veku pre zdravé kosti. Jedna šálka má asi 448 mg vápnika. Podľa nutričnej špecialistky by sme si mali vybrať jogurt s nízkym obsahom tuku, no so živými kultúrami, ako Lactabacillus acidophilus. Skontrolujte si zloženie na štítku výrobku. Naopak, vyhnite sa ochuteným jogurtom, ktoré obsahujú príliš veľa cukru. Radšej si doň pridajte sladké ovocie, napr. čučoriedky.

2. Tučné ryby (losos, sardinky a makrela) 

Užívanie: 2- až 3-rát týždenne Omega-3 mastné kyseliny, konkrétne dva typy označované ako DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (eikosapentaenová kyselina), robia z rýb doslova superpotravinu. “Tučné ryby hrajú nielen dôležitú úlohu v zdraví všetkých buniek v našom tele, ale tiež nás chránia pred rôznymi zdravotnými hrozbami,” hovorí Laurie Tansman, MS, odborník na výživu z Sinai Medical Center v New Yorku.

3. Fazuľa 

Užívanie: 3- až 4-krát týždenne Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny a má nízky obsah tuku. Taktiež nás ochráni pred srdcovými ochoreniami a rakovinou prsníka. Ako dodala výživová poradkyňa Susan Krause, fazuľa môže hrať úlohu v stabilizácii ženských hormónov. V skutočnosti ide o jednu z najzdravších vecí, ktorá by mala patriť do jedálnička každej ženy. “Fazuľa obsahuje tiež tzv. inhibítory proteázy, ktoré môžu prispieť k ochrane proti rakovine prsníka,” hovorí Krauseová. Inhibítory proteázy pomáhajú spomaliť delenie nádorových buniek a týmto spôsobom sa môže zabrániť tvorbe nádoru. V neposlednom rade, ak ste v reprodukčnom veku, vďaka fazule získate stály prísun kyseliny listovej, ktorá je dôležitá, keď chcete otehotnieť.

4. Paradajky (alebo melón, červený grapefruit, červený pomaranč) 

Užívanie: 3 až 5 porcií každý týždeň Centrum živín všetkých týchto plodov je v lykopéne. Zatiaľ čo sú známe jeho účinky na rakovinu prostaty, iný výskum ukázal, že má veľké zdravotné výhody aj pre ženy. Lykopén totiž chráni ženu pred rakovinou prsníka. Ide o silný antioxidant, ktorý bojuje so srdcovými chorobami. Príjemným plusom je fakt, že vďaka nemu budete vyzerať mladšie a poskytne ochranu pred UV žiarením.

5. Vitamín D 

Dávkovanie: Najmenej 400 IUS vitamínu D denne “Vitamín D pomáha znižovať riziko osteoporózy a môže mať zásadný vplyv na zníženie rizika cukrovky, roztrúsenej sklerózy a nádoru prsníka, hrubého čreva a vaječníkov,” upozorňuje Krauseová. Nedávne štúdie z University of California v San Diegu naznačujú, že vitamín D má potenciál, môže zabrániť až polovici všetkých prípadov rakoviny prsníka, hrubého čreva, vaječníkov a rakoviny v Spojených štátoch. Rastúci počet výskumov však ukazuje, že mnohé ženy majú nedostatok tohto vitamínu. “Mnohé ženy sa zdržujú mimo slnka a používa opaľovací krém, ktorý blokuje syntézu vitamínu D, čo nakoniec spôsobilo nízku úroveň tejto výživnej látky,” hovorí Somerová.

Zdroj : magazín Evita

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články