Prehľad správ
- HNonline.sk: Slovenská pošta začala s veľkým výpredajom. Za 11 miliónov predáva komplex budov na lukratívnej adrese
- TERAZ.sk Rezort kultúry: Nevidíme dôvod na odvolanie riaditeľky Bibiany
- SITA.sk Namiesto 500 eur iba 50, štát vyhlásil generálny pardon a znížil jeden z poplatkov
- STANDARD.sk Veterný park v Trnovci nad Váhom čaká referendum. Obec má k projektu pripomienky
- INDEX.SME.sk Takéto leto bez komárov som ešte nezažil, hovorí odborník Tomáš Derka. Ukážu sa ešte?
- TREND: Ruské banky si potichu pripravujú pôdu pre štátnu záchranu. Zlé úvery im prerastajú cez hlavu
- TVNOVINY.sk Čína spustila výstavbu najväčšej hydroelektrárne sveta. Vyrobí 10-krát viac energie ako všetky slovenské elektrárne
- TA3.com: Moskva a Kyjev budú opäť rokovať o mieri. Zelenskyj potvrdil termín, ktorý bude už o pár dní
Najnovšie články
Začiatok novembra má v našich končinách zaužívaný priebeh.
V auguste 1911 zmizlo z parížskeho Louvru jedno z najcennejších...
Rómovia sú jedna z najrozmanitejších, no zároveň často marginalizovaných komunít...
Jeseň je v záhrade obdobím pokoja, ale aj posledných dôležitých...
Klub 27 nie je len morbídna kuriozita. Je to varovanie,...
Leto je ideálny čas na to, aby sme si dopriali čerstvé ovocie priamo zo záhrady alebo trhu. Jahody, maliny, čerešne, marhule či ríbezle – toto všetko nám príroda ponúka v najlepšej forme. A čo s nimi? Okrem misky na stole alebo džemu je tu ešte jedna obľúbená letná klasika: domáce koláče. V tomto článku ukážeme ako využiť sezónne ovocie v kuchyni bez zbytočného komplikovania a tri overené recepty na klasické letné koláče, ktoré zvládne každý.
Prečo je dobré piecť zo sezónneho ovocia? Používanie ovocia, ktoré práve u nás dozrieva, má niekoľko výhod:
Chuť je neporovnateľná s kúpenými sladkosťami – ovocie je sladké, šťavnaté a dozreté prirodzene.
Cena je priaznivá – počas sezóny stojí menej, často ho máme aj z vlastnej záhrady.
Tvoríme menej odpadu a šetríme – keď ovocie nestíhame zjesť, koláč je ideálny spôsob, ako ho zužitkovať.
Klasická bublanina s čerešňami alebo ríbezľami
Ingrediencie:
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 ml mlieka
100 ml oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
cca 300 g čerešní, višní alebo ríbezlí
práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
2. Pridáme mlieko, olej a premiešame.
3. Postupne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
4. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
5. Navrch rozsypeme ovocie.
6. Pečieme pri 180 °C asi 30–35 minút.
7. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Kysnutý koláč s marhuľami a posýpkou
Ingrediencie na cesto:
500 g polohrubej múky
1/2 kocky droždia
250 ml mlieka
2 PL cukru
1 vajce
80 g masla
štipka soli
Na vrch:
marhule (prekrojené na polovice)
posýpka: 100 g hrubej múky, 50 g masla, 50 g cukru
Postup:
1. Droždie rozdrobíme do teplého mlieka s cukrom a necháme vzísť kvások.
2. Pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto a necháme kysnúť cca 45 minút.
3. Cesto rozvaľkáme na plech, poukladáme marhule reznou stranou hore.
4. Posypeme pripravenou posýpkou.
5. Pečieme pri 180 °C približne 30–35 minút.
Tvarohový koláč s malinami
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
125 g masla
70 g práškového cukru
1 žĺtok
štipka soli
Plnka:
500 g jemného tvarohu
2 vajcia
100 g cukru
1 vanilkový cukor
100 ml smotany na šľahanie
maliny (čerstvé alebo mrazené)
Postup:
1. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, dáme ho na 30 minút do chladničky.
2. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do koláčovej formy.
3. Vymiešame plnku a nalejeme na cesto.
4. Na vrch uložíme maliny.
5. Pečieme pri 175 °C asi 40 minút.
Leto je krátke, ale sladké – rovnako ako domáce koláče. Nebojte sa experimentovať s ovocím, ktoré máte po ruke. Aj klasické recepty môžu chutiť inak, keď ich pripravíte s láskou a čerstvými surovinami. Dobrú chuť!
Podporte článok zdieľaním
Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket
Článok pokračuje pod reklamou
Prehľad správ
- HNonline.sk: Slovenská pošta začala s veľkým výpredajom. Za 11 miliónov predáva komplex budov na lukratívnej adrese
- TERAZ.sk Rezort kultúry: Nevidíme dôvod na odvolanie riaditeľky Bibiany
- SITA.sk Namiesto 500 eur iba 50, štát vyhlásil generálny pardon a znížil jeden z poplatkov
- STANDARD.sk Veterný park v Trnovci nad Váhom čaká referendum. Obec má k projektu pripomienky
- INDEX.SME.sk Takéto leto bez komárov som ešte nezažil, hovorí odborník Tomáš Derka. Ukážu sa ešte?
- TREND: Ruské banky si potichu pripravujú pôdu pre štátnu záchranu. Zlé úvery im prerastajú cez hlavu
- TVNOVINY.sk Čína spustila výstavbu najväčšej hydroelektrárne sveta. Vyrobí 10-krát viac energie ako všetky slovenské elektrárne
- TA3.com: Moskva a Kyjev budú opäť rokovať o mieri. Zelenskyj potvrdil termín, ktorý bude už o pár dní
Najnovšie články
Pred desaťročiami televízne seriály fungovali tak, že televízia nový diel...
Začiatok novembra má v našich končinách zaužívaný priebeh.
V auguste 1911 zmizlo z parížskeho Louvru jedno z najcennejších...
Rómovia sú jedna z najrozmanitejších, no zároveň často marginalizovaných komunít...
Jeseň je v záhrade obdobím pokoja, ale aj posledných dôležitých...
Klub 27 nie je len morbídna kuriozita. Je to varovanie,...





