Prehľad správ

Najnovšie články

Sladké leto v kuchyni

Leto je ideálny čas na to, aby sme si dopriali čerstvé ovocie priamo zo záhrady alebo trhu. Jahody, maliny, čerešne, marhule či ríbezle – toto všetko nám príroda ponúka v najlepšej forme. A čo s nimi? Okrem misky na stole alebo džemu je tu ešte jedna obľúbená letná klasika: domáce koláče. V tomto článku ukážeme ako využiť sezónne ovocie v kuchyni bez zbytočného komplikovania a tri overené recepty na klasické letné koláče, ktoré zvládne každý.

Prečo je dobré piecť zo sezónneho ovocia? Používanie ovocia, ktoré práve u nás dozrieva, má niekoľko výhod:

Chuť je neporovnateľná s kúpenými sladkosťami – ovocie je sladké, šťavnaté a dozreté prirodzene.

Cena je priaznivá – počas sezóny stojí menej, často ho máme aj z vlastnej záhrady.

Tvoríme menej odpadu a šetríme – keď ovocie nestíhame zjesť, koláč je ideálny spôsob, ako ho zužitkovať.

Klasická bublanina s čerešňami alebo ríbezľami

Zdroj ilustrácie: Zenyvmeste.sk

Ingrediencie:

4 vajcia

200 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

250 ml mlieka

100 ml oleja

300 g polohrubej múky

1 prášok do pečiva

cca 300 g čerešní, višní alebo ríbezlí

práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.

2. Pridáme mlieko, olej a premiešame.

3. Postupne primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.

4. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

5. Navrch rozsypeme ovocie.

6. Pečieme pri 180 °C asi 30–35 minút.

7. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Kysnutý koláč s marhuľami a posýpkou

Zdroj ilustrácie: Archív redakcie

Ingrediencie na cesto:

500 g polohrubej múky

1/2 kocky droždia

250 ml mlieka

2 PL cukru

1 vajce

80 g masla

štipka soli

Na vrch:

marhule (prekrojené na polovice)

posýpka: 100 g hrubej múky, 50 g masla, 50 g cukru
Postup:

1. Droždie rozdrobíme do teplého mlieka s cukrom a necháme vzísť kvások.

2. Pridáme ostatné suroviny, vypracujeme cesto a necháme kysnúť cca 45 minút.

3. Cesto rozvaľkáme na plech, poukladáme marhule reznou stranou hore.

4. Posypeme pripravenou posýpkou.

5. Pečieme pri 180 °C približne 30–35 minút.

Tvarohový koláč s malinami

Zdroj ilustrácie: Archív redakcie

Ingrediencie:

250 g hladkej múky

125 g masla

70 g práškového cukru

1 žĺtok

štipka soli

Plnka:

500 g jemného tvarohu

2 vajcia

100 g cukru

1 vanilkový cukor

100 ml smotany na šľahanie

maliny (čerstvé alebo mrazené)

Postup:

1. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, dáme ho na 30 minút do chladničky.

2. Potom ho vyvaľkáme a vložíme do koláčovej formy.

3. Vymiešame plnku a nalejeme na cesto.

4. Na vrch uložíme maliny.

5. Pečieme pri 175 °C asi 40 minút.

Leto je krátke, ale sladké – rovnako ako domáce koláče. Nebojte sa experimentovať s ovocím, ktoré máte po ruke. Aj klasické recepty môžu chutiť inak, keď ich pripravíte s láskou a čerstvými surovinami. Dobrú chuť!

Podporte článok zdieľaním

Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články