Prehľad správ

Najnovšie články

Jarná pochúťka z lesa

Na jar stretnete v lese ľudí, ktorí s oduševnením hľadajú a zberajú medvedí cesnak. Ten rastie v listnatých vlhkých lesoch, kde tvorí rozsiahle kobercové porasty a jeho silná vôňa už z diaľky neomylne privedie hľadačov na správne miesto.

Rastlina sa zberá v niektorých našich teplejších oblastiach už začiatkom marca. Medvedí cesnak má prenikavú vôňu aj chuť. V porovnaní s klasickým cesnakom kuchynským je jeho trávenie oveľa jednoduchšie a nezaťažuje žalúdok. Známa je nielen jeho výrazná vôňa a nezameniteľná chuť, ale aj liečivé účinky. Po zime ako prvé jedlo preberie k životu nielen medvede (odtiaľ pomenovanie), ale aj ľudí.

Zdroj fotografie: Wikimedia.org
Zdroj fotografie: Wikimedia.org
Zberajú sa nadzemné časti rastliny – listy. Mali by byť mladé a čerstvé,. Pre prípravou ich dobre umyjeme. Sušené listy nemajú takmer žiadne liečivé účinky. Preto pamätáme aj na druhých a z lesa si odnesieme iba množstvo, ktoré vieme okamžite skonzumovať, alebo spracovať.
Zdroj ilustrácie: Archív redakcie

Cesnak medvedí (lat. Allium ursinum ) je liečivá rastlina z čeľade cesnakovitých. Je to vytrvalá, asi 10-45 cm vysoká bylina s podzemnou cibuľou. Cibuľa je podlhovastá, asi 4 – 6 cm dlhá a 1 – 2 cm tučná. V medveďom cesnaku nájdeme účinné látky: alicín, flavonoidy a vitamíny skupiny B, C. Má silné detoxikačné účinky, prečisťuje črevá, znižuje vysoký krvný tlak, podporuje trávenie a vyprázdňovanie, prečisťuje cievy a znižuje hladinu cholesterolu, je účinné antiparazitikum, má výborné antibakteriálne účinky.

Medvedí cesnak je možné dopestovať aj v záhrade. K tomu je potrebné vytvoriť mu podmienky pripomínajúce les. Cibuľky musia byť vysadené pod stromy na tienisté a vlhké miesto.

Listy medvedieho cesnaku majú široké využitie v kuchyni ako súčasť šalátov, polievok, môžeme ich pridávať aj do slaných koláčov, alebo knedlí. Nájde využitie aj pri príprave kváskového pečiva, pesta a omáčok. Takisto sa z tohto cesnaku pripravuje tinktúra a víno. Tinktúra sa užíva vnútorne a pomáha pri liečbe vysokého krvného tlaku, na prečistenie krvi a ciev, proti zvýšenému cholesterolu, rozťahuje cievy. Víno z medvedieho cesnaku dezinfikuje tráviacu sústavu a zlepšuje trávenie po ťažkom jedle. Pomliaždené, alebo zomleté listy sa môžu použiť na dezinfekciu pokožky, pri doliečovaní rán a pod.

Ak si ho chcete uchovať čo najdlhšie, najvhodnejšia je pripraviť si zásoby vo forme tinktúry alebo pesta, ktoré môžete potom využiť celoročne. Cesnak medvedí sa dá uchovať aj zmrazený. Listy vložíme ich do mikroténového vrecka, alebo, čo je ešte šetrnejšie k zachovaniu listov, jednotlivé listy starostlivo uložíme do plytkej nádoby. Dajú sa tak ľahko vytiahnuť kedykoľvek počas roka, cesnak je rozmrazený za pár minút a chutí ako čerstvý. Ak nechcete cesnak medvedí mraziť, ale použiť ho čerstvý, je potrebné odtrhnúť ho s dlhšími stopkami, vložiť ho do pohára s vodou a odložiť do chladničky. Takto vydrží približne 7 dní. Máme pre vás tri recepty na vyskúšanie chute a sily tejto prírodnej sily.

Pesto z medvedieho cesnaku

Zdroj fotografie: Recepty.aktuality.sk

Pesto, ktoré poznáme zo stredomorskej kuchyne, si môžeme urobiť aj s pomocou medvedieho cesnaku. Hodí sa napr. na ochutenie cestovín, alebo môžeme ho natrieť len tak na krajec chleba, pridať do nátierky, dochutiť ním pečenú rybu, alebo ho podávať ako dip k pečeným zemiakom.

 Potrebujeme:

• 2 hrste čerstvých listov medvedieho cesnaku
• hrsť orechov podľa chuti (napr. vlašské, príp. píniové)
• morskú soľ
• 2 lyžice parmezánu (príp. iný tvrdý syr)
• panenský olivový olej

Ako budeme postupovať?

1. Listy medvedieho cesnaku umyjeme a usušíme, vložíme do mixéra, pridáme menšiu hrsť orechov, podľa chuti soľ a parmezán.
2. Všetko spolu rozmixujeme, prilejeme olej tak, aby bolo pesto nebolo suché, ale zostalo vláčne a dobre sa rozotieralo.
3. Hotovým pestom naplníme sklenené poháriky, na vrch nalejeme ešte trochu olivového oleja, aby pesto nevyschlo.
4. Uchovávame v chladničke, kde takto vydrží až do ďalšej sezóny.

Polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj fotografie: Recepty.aktuality.sk

Potrebujeme:

• cca 1-2 lyžice oleja
• 1 cibuľa
• 2 zemiaky
• 2 hrste čerstvého alebo mrazeného medvedieho cesnaku
• soľ
• mleté čierne korenie
• smotanu

Ako budeme postupovať?

1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku.
2. Pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky (môžeme vynechať), na väčšie kúsky nakrájaný čerstvý medvedí cesnak, osolíme, okoreníme podľa chuti a zalejeme vodou.
3. Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom.
4. Následne pridáme na zahustenie a zjemnenie polievky smotanu na varenie, povaríme ešte 5-10 minút a podávame posypané nadrobno nakrájaným medvedím cesnakom.

Víno z medvedieho cesnaku

Zdroj fotografie: Valachshop.sk

Víno z medvedieho cesnaku je vynikajúci prostriedok na uvoľnenie hlienov z pľúc a pri tzv. mokrom kašli.

Potrebujeme:

• čerstvý medvedí cesnak (množstvo, aké sa vojde do šálky s objemom 2 dl)
• 3 dl bieleho vína
• domáci med podľa chuti

Ako budeme postupovať?

1. Nakrájané listy cesnaku medvedieho vložíme do hrnca spolu s vínom a varíme spolu asi 10 minút.
2. Po odstavení a vychladnutí nápoj precedíme a keď je vlažný, pridáme do neho podľa chuti med.
3. Užívame 3x denne 1 lyžicu.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články