Pripravte si oleje podľa seba
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: Archív MR
- 3 apríla, 2020
- 10:56 am
Všetky zlé časy sa raz skončia. Skončí sa aj obdobie karantény a pôjdeme na chaty, chalupy, alebo len tak do záhrady opekať a grilovať si. Možno sa bude tento rok menej cestovať na dovolenky do zahraničia a tak bude viac príležitostí vyskúšať si vlastné kulinárske umenie na vlastnom krbe. Je čas, nielen zabaviť sa v čase vynútenej karantény zmysluplnou aktivitou, ale pripraviť si originálne kulinárske ingrediencie na sezónu. Máme pre vás návod, ako si doma, vlastnými silami pripravíte originálne ochutené olivové oleje.
Najprv ale pár viet o samotných olivách. Tie patria k snáď najstarším pochúťkam. Stredomorská kuchyňa sa bez nich vlastne ani nezaobíde.
Pôvodný domov olív je pravdepodobne v starovekom Grécku. Starí Rimania poznali a oceňovali olej tohto ovocia, pestovanie rozšírili všade, kam vkročili a za ich čias sa napríklad územie dnešného Španielska stalo najväčším producentom tejto komodity. V stredomorskom regióne je známych viac ako 50 rôznych druhov olív. Sú v mnohých farbách od svetlozelenej cez tmavozelenú až po tmavohnedú až čiernu. Kalamata olivy – obzvlášť veľké, aromatické olivy tmavomodrej farby sú pre mnohých symbolom ideálnych olív. Iní zas preferujú malé, celkom čierne olivy, alebo naopak zelené olivy. Farba olív vypovedá o stupni ich zrelosti. Zelené sa zbierajú nezrelé, alebo polozrelé. Úplne dozreté olivy sú tmavé až čierne. Hnedé sú niečo medzi tým. Za svoju trvanlivosť a pikantnú chuť vďačia olivy baktériám kyseliny mliečnej. Odtieľ majú mimoriadne priaznivé účinky na náš žalúdok a črevá. Tuk obsiahnutý v olivách pozostáva takmer výlučne z nenasýtených mastných kyselín. Preto majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak. Aj budúce mamičky by si mali častejšie dopriať olivy, pretože obsahujú veľa kyseliny listovej. Tento vitamín skupiny B je počas tehotenstva dôležitý, pretože chráni nenarodené dieťa.
To, že olivy pomáhajú pri chudnutí, fanúšikovia diét už vedia. Žalúdok rýchlo zasýtia, takže sa nimi len ťažko dá prejesť. Postarajú sa o to, že budeme automaticky menej jesť. Zelené olivy sú nízkokalorické, čierne zas obsahujú viac zdravého tuku. Zelené, či čierne sú obzvlášť ľahko stráviteľné a obsahujú dôležité vitamíny skupiny B, vitamín A a E.
Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú olivy, majú vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich nevyvinie cukrovka. Odborníci tiež uvádzajú dôležité esenciálne mastné kyseliny ako hlavný dôvod tohto pozitívneho účinku.
A čo by ste ešte mali vedieť o olivách? Neotvorené poháre alebo konzervy sa môžete v špajzke uchovávať rok (to je tiež dobrá informácia v dnešnej dobe). Otvorené poháre, alebo konzervy s olivami však v chladničke vydržia čerstvé len niekoľko mesiacov. Voľne kúpené olivy nevydržia dlho, ale tie nakupujeme len v množstve, ktoré rýchlo spotrebujeme.
Ochutené oleje obsahujú rôzne prísady korenín, byliniek alebo napríklad čili a sú ingredienciou, ktorá povyšuje bežný pokrm na pochúťku. Ochutenými olejmi môžeme dekorovať a zmeniť chuť polievok, šalátov, dipov, omáčok, ale hlavne grilovaného mäsa. Levanduľový a vanilkový olej dokonale doladia chuť dezertom, alebo zmrzline. Môžete experimentovať s mnohými chuťami aj jedlami. Gurmáni napríklad tvrdia, že sa nič nevyrovná chrumkavej bagete, pokvapkanej cesnakovo – korenistým olejom. Tak poďme na to.
A teraz k sľúbenej výrobe vlastného ochuteného oleja pre vašu gurmánsku grilovačku. Najprv si zaobstarajte správny druh panenského olivového oleja. Nešetrite na tejto hlavnej ingrediencii. Slnečnicový či repkový nechajte na vyprážanie rezňov. Ako najlepší nositeľ chuti prísad bude vždy fungovať iba olivový olej, a to extra virgin čiže extra panenský, ktorý sa získava lisovaním za studena. Nehľadajte ho v supermarkete v spodných regáloch v plastovom obale. Ak vám záleží na konečnom výsledku, investujte do drahších produktov.
Pripravte si menšie sklenené fľaštičky. Mali by byť s korkovým štopľom, ktorý zabráni vnikaniu nečistôt a vlhkosti. Fľaše pre istotu sterilizujte vyváraním v horúcej vode, potom nechajte vyschnúť.
Ak sa príprave vlastných olejových zmesí z rôznymi ingredienciami plánujete venovať v širšom rozsahu, niektoré firmy ponúkajú základný tzv. oil set v ktorom okrem receptov a samotných prísad, dostanete aj fľašky s uzáverom a potrebné pomôcky.
Do olejov môžete pridávať v podstate akékoľvek korenie alebo čerstvé bylinky, záleží na chuti a fantázii. K mäsám sú vynikajúce korenisté, chilli alebo cesnakové oleje, na šaláty sa hodia zmesi vyrobené z čerstvých byliniek ako rozmarín alebo tymián. A ochutený olej môžete využiť aj na dezerty a sladké – skvelý je olej levanduľový, vanilkový alebo citrónový.
Pri príprave produktu nič nevaríme. Len ohrievame. Na ohrievanie si pripravíme nádobu s hrubostenným dnom, vlejeme olej a potom na stredný výkon pozvoľna ohrievame do teploty okolo 50-60 stupňov. Nie viac! Olej v žiadnom prípade nesmie vrieť, má iba uvoľniť arómu, na ktorú sa potom ľahko naviažu chute a vône pridaných surovín.
Ak budete pridávať čerstvé bylinky, musia byť suché, lebo vlhkosť by v oleji mohla naštartovať kazivé procesy.
Po preliatí suroviny olejom do pohárov, napr. zaváracích, necháme zmes prirodzene vychladnúť, zakryjeme pohár potravinárskou fóliou a necháme macerovať v suchu, chlade a tme 48 hodín až týždeň. Potom zmes prelejeme cez sitko, alebo čisté vyžehlené plátno. Môžeme aj nechať suroviny v oleji naplníme do sklenených fľaštičiek s korkovým uzáverom. Takto vyrobený ochutený olej by sme mali spotrebovať do 3 mesiacov.
Chilli olej
Potrebujete 200 ml extra panenského olivového oleja a 5 sušených chilli papriček. Papričky na doske nakrájame nahrubo a pridáme do oleja, spoločne ohrievame do teploty cca 50 stupňov. Stiahneme, necháme vychladnúť, zlejeme do pohára. Pretiahneme fóliou a necháme macerovať dva dni. Potom precedíme alebo rovno plníme do fľaštičiek a zazátkujeme.
Korenistý olej
Na prípravu môžeme použiť všetky druhy korenín. Na základný recept potrebujete 200 ml extra panenského olivového oleja a hrsť celého čierneho korenia. Korenie vsypte do panvice s nepriľnavým povrchom a ohrievajte na stredný výkon tak, aby sa jednotlivé zrnká čierneho korenia začali hýbať, potom stiahnite a, rozdrvte lyžicou. Medzitým si zvlášť ohrejte olivový olej maximálne do teploty asi 50 stupňov a do neho pridajte korenie. Zmes premiešajte. Nechajte vychladnúť, zlejte do pohára. Pretiahnite fóliou a nechajte macerovať dva dni až týždeň. Potom zmes precedíte alebo rovno plníte do fľaštičiek a zazátkujete.
Vanilkový olej do dezertov
Potrebujete 200 ml extra panenského olivového oleja a 1 vanilkový lusk. Vanilkový lusk rozrežte nožom a tupou hranou zoškrabnite zrniečka. Medzitým si ohrejte olivový olej do teploty asi 60 stupňov, stiahnite a vmiešajte zrniečka aj celý vyškrabnutý vanilkový lusk. Necháte vychladnúť a potom zlejete do pohára. Pretiahnete fóliou a necháte macerovať týždeň aj mesiac. Potom plníte do fľaštičiek a zazátkujete.