Zdravšie vianočné maškrtenie
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: www.dcagency.sk
Vianoce bez pečiva, koláčikov a tradičných sladkostí? Aké by to boli Vianoce? Ale čo napiecť, aby sme sa po sviatkoch nepozerali na váhu s výčitkami svedomia, že pribudlo nejaké to kilečko? Nemusí to tak byť, ide o to nájsť pri maškrtení správnu mieru a miesto množstva sa poobzerať sa po kvalite. Máme pre vás niekoľko receptov na tradičné vianočné doma upečené pečivo a koláčiky.
Osladiť si sviatočné maškrty cukrom a tukmi je v našich končinách tradícia, ale čoraz viac sa v našich domácnostiach presadzujú varianty klasických receptov v odľahčenej a zdravšej forme. Možno pre staršie gazdinky je to nepredstaviteľné, ale vanilkové rožteky môžu byť aj so zdravšej celozrnnej múky, na zázvorníky môžeme použiť trebárs pohánkovú múku a budú rovnako výborné. Ponúkame vám štyri recepty na klasické vianočné pochúťky, ale v modernejšej a zdravšej forme.
Celozrnné vanilkové rožteky
Ingredience:
50 g celých nelúpaných mandlí
150 g celozrnnej pšeničnej múky + na trochu na podsypanie
15 g fruktózy (ovocného cukru)
kôra z 1/2 citrónu (dobre predtým umyť)
1 žĺtok
100 g masla
Na obalenie:
asi 30 g fruktózy
1/2 vanilkového struku
Pracovný postup:
Polovičné množstvo mandlí zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej chvíľu namočené. Pošúchame medzi prstami a zbavíme šupiek. Potom spoločne s druhou neolúpanou polovicou mandle na jemno pomelieme.
Do misy preosejeme múku, pridáme pomleté mandle, 15 g fruktózy, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok z vajíčka a maslo. V miske spracujeme na cesto a uložíme do chladničky odležať na 1 hodinu.
Keď cesto vyberieme, vyváľame z neho tenké pláty z ktorý odkrajujeme kúsočky a formujem ich na rožteky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v trúbe vyhriatej na 170 °C asi 10 minút .
Fruktózu na obalenie rozmixujeme na jemno a premiešame s dreňou polovice vanilkového struku. Upečené rožteky necháme mierne vychladnúť a potom ich obalíme v takto ochutenej fruktóze.
Špaldové linecké pečivo
Ingredience:
400 g hladkej špaldovej múky + na podsypanie
200 g masla
100 g datľového sirupu
1 žĺtok
90 g domácej hustej marmelády
Pracovný postup:
Špaldovú múku zmiešame s nastrúhaným stuhnutým maslom, pridáme sirup a žĺtok. Vypracujeme zo zmesi hladké nelepivé cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie. Cesto odložíme do chladničky do druhého dňa.
Na pomúčenej doske vyváľame cesto na hrúbku asi 3 mm pomocou formičky vytvoríme kolieska, alebo hviezdy. Plné i s otvorom.
Cesto pečieme v vyhriatej trúbe na teplotu 175 °C. Doba pečenia je asi 10 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Marmeládu dobre rozmiešame pomocou vhodného noža nanášame na plné koliesko, alebo hviezdu. Potom prilepíme s druhým kusom, ktorý má otvor. Necháme odležať na chladnom mieste aspoň dva dni.
Bezlepkové včelie úle
Ingredience:
100 g bezlepkových piškót
50 g vlašských orechov
50 g ovseného nápoja v prášku
40 g ryžového sirupu
1 lyžica karobového prášku (bezcukrová náhrada kakaa)
Na náplň:
2 lyžice ovseného nápoja v prášku
1 lyžica karobového prášku
2 lyžice vody
Na dokončeníe:
bezlepkové piškóty
Pracovný postup:
Piškóty a orechy na jemno nastrúhame. Premiešame spolu s ovseným nápojom v prášku a s ryžovým sirupom. Zmes spracujeme na pevnú hmotu a rozdelíme si ju na dve polovice. Do prvej zapracujeme karobový prášok, ktorý nám ju sfarbí ako keby sme pridali kakao.
Potom si v miske si premiešame sušený ovsený nápoj s karobovým práškom. Prilejeme vodu a vymiešame na hustú zmes. Ak sa vám zdá, že je hustá, pridajte trochu vody. Túto zmes použijeme na plnku.
Tmavú i svetlú zmes rozdelíme na kúsky a vytvoríme z nich pre formu primerané guľôčky. Každú obalíme v instantnej ryžovej múke a pomocou formičky na včelí úľ hmotu vyformujeme. Do stredu urobíme malý otvor, ktorý vyplníme pripravenou plnkou. Dno takto vyformovaného a naplneného úľa uzavrieme piškótou a hotový úľ vyklopíme z formičky. Hotové úle necháme v chlade stuhnúť.
Pohánkové zázvorky
Ingredience:
250 g hladkej pohánkovej múky + na podsypanie
1/2 lyžička jedlej sódy
štipka soli
štipka mletého muškátového oriešku
60 g masla
110 g medu (alebo javorového sirupu)
1 žĺtok
3 lyžice nastrúhaného zázvoru
Pracovný postup:
Z múky, jedlej sódy, soli, muškátového oriešku, masla, medu, žĺtka a nastrúhaného zázvoru uhnetieme hladké cesto. Potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme počas noci v chladničke.
Na vopred pomúčenej pracovnej ploche vyváľame cesto na tenko a pomocou formičky vykrojíme zvolené tvary o veľkosti približne 5 centimetrov. Rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Zázvorky dozdobíme podľa vlastných predstáv, aby neboli len chutné, ale aj pekné.