Sezóna špargle je tu
- Martinský Rínok
- 19 apríla, 2024
- 8:16 am
Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým trvá. Jedzte špargľu denne, má pozitívny vplyv na organizmus a v neposlednom rade má minimum kalórií. Samozrejme, špargľu môžete kúpiť aj zaváranú, ale nič sa nevyrovná uvarenej čerstvej.
Špargľa je kvitnúca trvalka s rozkonárenými stonkami dorastajúca do výšky až 150 cm. Kvitne v lete, plody sú okrúhle červené bobule. Zelená špargľa rastie na slnku a tvorí sa v nej chlorofyl, avšak výhonky bielej sa rozvíjajú pod zemou, preto ostávajú biele. Pestovanie pod zemou sa zabezpečuje pravidelným prihŕňaním zeminy do výšky rastúcich výhonkov. V nutričných hodnotách sa nejak výrazne nelíšia, ale výraznejšiu chuť má zelená, ktorá sa hodí viac do rýchlych receptov. Biela špargľa zase výborne funguje v polievkach a omáčkach, ktoré sa varia dlhšie. Existuje aj fialová špargľa, ktorá rastie v pobrežných oblastiach Francúzska.
Okrem toho, že je lahodná špargľa bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje aj veľké množstvo vlákniny a minimum kalórii (100 gramov ma len 30 kalórií). Špargľa patrí k najlepším omladzovacím prostriedkom v prírode. Jarná vitalita sa nám so špargľou dostáva priamo do krvi a to je dôležité najmä pre starších ľudí. Špargľovú sezónu by sme bezpodmienečne mali využiť na ozdravnú kúru. Špargľa totiž aktivizuje metabolizmus celého organizmu.
Špargľa je preborníčka v obsahu kyseliny listovej-B9. Jeden gram zeleniny obsahuje viac ako jeden mikrogram tejto kyseliny. Už sto gramov špargle pokryje odporúčanú dennú dávku. Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje neurotickú úzkosť, skľúčenosť, alebo nedostatok koncentrácie. Konzumácia špargle znižuje vďaka obsahu kyseliny listovej riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Špargľa je aj užitočná ako bylinný liek na epileptické záchvaty.
Špargľa obsahuje vysoké hladiny aminokyselín, čo z nej robí prirodzené diuretikum.
Špargľa je prírodné afrodiziakum vďaka vitamínu B6 a kyseliny listovej, ktorý pomáha zvýšiť pocity vzrušenia. Navyše vitamín E stimuluje pohlavné hormóny, vrátane estrogénu u žien a testosterónu u mužov. Taktiež obsahuje zinok, ktorého nedostatok spôsobuje nedostatočné libido.
Listy a výhonky špargle pomáhajú pri znižovaní toxicity v pečeni, ku ktorej dochádza po nadmernej konzumácii alkoholu.
Niacín-B3 v špargli je zlúčenina, ktorá vás môže zbaviť najťažších prípadov akné.
Reumatická artritída, tak bežná u seniorov, sa vyznačuje zápalom, bolesťami kĺbov a obmedzeným pohybom. Niacín-B3 je často predpisovaný na zníženie tejto bolesti, ale príjem špargle môže poskytnúť potrebné množstvo bez vyvolania škodlivých vedľajších účinkov, ktoré liek robí. Jeho vlastnosti tiež pomáhajú znižovať opuchy kĺbov.
V obchode vyberajte podľa toho, ako vyzerajú zrezané stonky špargle zospodu. Tmavšie suché miesta, nebodaj pleseň sú signálom, že nie je najčerstvejšia, alebo nebola dobre skladovaná. Vyskúšajte jemne o seba pošúchať stonky, mali by vydávať vŕzgavý zvuk a hlavičky by mali byť svieže a pevné.
Pred úpravou špargle sa musíte zbaviť spodnej časti výhonkov, ktorá zvykne byť drevnatá. Zo zväzku šparglí jednu vyberte a pomaly ju začnite ohýbať bližšie k spodnej časti. Výhonok sa zlomí presne tam, kde končí drevnatá časť. Priložte špargľu k ostatným výhonkom a odmerajte si, kde odrezať ostatné drevnaté časti. Odrezky v žiadnom prípade nevyhadzujte, ale odložte si ich do vývaru. Ak si pripravujete zelenú špargľu, môžete ju začať tepelne upravovať. Ak máte poruke bielu špargľu musíte ju ešte ošúpať škrabkou na zeleninu, nakoľko jej šupka zvykne byť tuhá.
Zelenú špargľu vložte do osolenej vriacej vody na zhruba 5 až 6 minút. Biela špargľa sa varí o niečo dlhšie – zhruba 8 až 10 minút. Uvarenú špargľu stačí pokvapkať kvalitným olivovým olejom, alebo rozpusteným maslom, osoliť, okoreniť a môžete servírovať. Ak chcete chrumkavé hlavičky varenej špargle, zviažte výhonky dohromady a varte špargľu po stojačky. Stonky budú ponorené vo vode, hlavičky sa len jemne naparia a ostanú jemné a chrumkavé.
Ako každá zelenina aj zelená špargľa si uchová najviac výživných látok surová, alebo pripravená na pare. Stonky položte na parák nad vriacu vodu a zakryté varte v pare 5 až 6 minút. V pare uvarenú špargľu potrite troškou masla, osoľte morskou soľou a pokvapkajte citrónom.
Špargľu pečte pri vyššej teplote okolo 200ºC a pred pečením ju pokvapkajte olejom, alebo maslom a zľahka osoľte. Pri pečení v rúre sa úplne presne nedá odhadnúť potrebný čas. Záleží na hrúbke stoniek. Tenšie špargle pečieme 10 minút, tie masívnejšie budú hotové za 15 až 20 minút. Či je špargľa správne upečená zistite zapichnutím noža do hrubšej časti stonky. Ak to ide ľahko, je hotovo. Po upečení ju posypte strúhaným parmezánom, aby sa na nej rozpustil, kým ju začnete servírovať. Asi najtradičnejší spôsob, ako si vychutnať delikátnosť špargle, je poliať ju zlatožltou holandskou omáčkou zo žĺtkov a masla. Na internete nájdete desiatky výborných receptov. Niekoľko námetov pre inšpiráciu:
krémová špargľová polievka zo zelenej špargle