Prehľad správ

Najnovšie články

Superpotraviny od babičky

Poznáte to, rady, že jedzte to, či ono, lebo to má také a také pre zdravie vášho tela super prospešné účinky. To, že niektoré potraviny vyhlásené internetovým mainstreamom za superpotraviny dneška môžu mať výrazne priaznivejšie účinky, ako iné, nie je objavom len dnešnej doby. O super účinkoch niektorých potravín vedeli už naše babičky.

Hrozienka

Dávajú sa do vianočky, ale dajú sa konzumovať aj len tak. Pochutnávali si na nich už naši predkovia. Vlastne nás sprevádzajú asi tak dlho, ako sa pestuje hrozno a dorába víno. Poznali ich už starí Egypťania, Gréci i Rimania.

Mnohé z toho, čo sa dnes v prúde informácií recykluje vedeli už naše babičky. Napríklad, že pri pridaní do jedla, napríklad do bieleho jogurtu, hrozienka znižujú tendenciu pridávať si do jedla ešte nejaké sladidlo. Naše babičky možno nevedeli vymenovať užitočné chemické prvky, ktoré sú v hrozienkach skryté, ale určite vedeli, že majú užitočné vlastnosti. Inak by nehovorili, že každé jedno zjedené hrozienko sa rovná jednej zdravej kvapky krvi v tele. 

Hrozienka účinne prispievajú k zníženiu chuti do jedla a sú veľkým zdrojom energie. Obsahujú až 70 percent cukrov, ale dostatočné množstvo vlákniny, ktoré obsahujú,  tlmí absorpciu cukru. Je to energetická bomba, preto nezabúdajte, že maximálne by ste mali zjesť 15 gramovú porciu. Ich zdravotné účinky sú zrovnateľné s dnes ospevovanými trendy potravinami ako kustovnica čínska, alebo zázvor.

Hrozienka sa produkujú  v krajinách, kde sa darí viniču. Robia sa to tak, že sa pomaly sušia na slnku, alebo priemyselne horúcim vzduchom v sušičkách. Dôležité je, z akého druhu hrozna bobule pochádzajú. To im dáva charakteristické sfarbenie. Veľmi tmavé bez jadierok, tzv. korintky, pochádzajú z Grécka. Konzumenti uprednostňujú hrozienka zlatej farby. Pozor, aby sa dosiahla táto ich farba a jej stálosť, používajú producenti k tomu oxid síry, ktorý nemusí každému dobre padnúť! Preto takéto atraktívne sfarbené hrozienka je pred konzumáciou nutné dobre poumývať, alebo kupovať radšej tie tmavšie, ktoré takouto chemickou úpravou neprešli. 
pixabay.com
Zdroj obrázku: istockphoto.com

Kale

Šampiónom toskánskej kuchyne je kapusta „kale“. Pochádza zo Stredomoria a tradícia jej pestovania je dlhšia ako 2 tisícky rokov.  Kapusta kale je bohatá na vápnik a vitamín K. Polievka nej zvyšuje dostupnosť betakaroténu, ktorý sa premieňa v tele na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre náš dobrý zrak, ale aj pre zdravú kožu a odolnosť proti infekciám.

Kale obsahuje antokyany (vo vode rozpustné pigmenty)  a antioxidanty, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri znižovaní chronických zápalov, ktoré sa spájajú s mnohými chorobami. Pre tieto jej vlastnosti je táto kapusta kale v USA považovaná za superpotravinu.

Prečo je tomu tak? Jedna porcia čiernej kapusty kale pokryje tretinu odporúčanej dennej potreby vápnika. A potom je tu už spomínaný vitamín K. Jeho obsah je v kale absolútne výnimočný. Až tak, že jej konzumácii by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí musia užívať lieky na zrážanlivosť krvi.

Aby účinky z konzumácie čiernej kapusty boli čo najlepšie, mala by sa jesť surová. Kompromisom je krátke podusenie vo vode, maximálne však iba desať minút.

V Taliansku sledovali 10 rokov zdravotné účinky konzumácie čiernej kapusty na 31 000 obyvateľkách krajiny. Zamerali sa na aspekty konzumácie zeleniny so zelenými listami, ktoré obsahuje glukosinoláty a možného výskytu nádorov prsníka. Kale, brokolica i iné druhy zeleniny sa ukázali, ako potenciálny spojenci onkológov.
 
Zdroj obrázku: archív Martinský Rínok
Zdroj obrázku: archív Martinský Rínok

Kučeravý kel

Existuje celý rad rôznych odrôd kelov s kučeravými i hladkými listami. Človek si povie, aká to môže byť trendy superpotravina, ale žiadna skepsa, alebo podceňovanie nášho tradičného domáceho kelu nie je na mieste. Kučeravý, rovnako ako aj ružičkový kel, obsahujú látky, ktoré tlmia účinok karcinogénov. A to nie je všetko. Jedna stogramová porcia kučeravého kelu obsahuje viac ako tri štvrtiny odporúčanej dennej dávky vitamínu A dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ďalej obsahuje železo a je zdrojom vitamínu B, kyseliny listovej. Oba prvky sú dôležité pre tvorbu červených krviniek. A potom ešte je tu vápnik v ľahko stráviteľnej forme. V tom je kučeravý kel medzi inými zeleninami šampiónom.

Zdroj obrázku: wikimedia.org
Zdroj obrázku: wikimedia.org

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články