Superpotraviny od babičky
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: istockphoto.com
Poznáte to, rady, že jedzte to, či ono, lebo to má také a také pre zdravie vášho tela super prospešné účinky. To, že niektoré potraviny vyhlásené internetovým mainstreamom za superpotraviny dneška môžu mať výrazne priaznivejšie účinky, ako iné, nie je objavom len dnešnej doby. O super účinkoch niektorých potravín vedeli už naše babičky.
Hrozienka
Mnohé z toho, čo sa dnes v prúde informácií recykluje vedeli už naše babičky. Napríklad, že pri pridaní do jedla, napríklad do bieleho jogurtu, hrozienka znižujú tendenciu pridávať si do jedla ešte nejaké sladidlo. Naše babičky možno nevedeli vymenovať užitočné chemické prvky, ktoré sú v hrozienkach skryté, ale určite vedeli, že majú užitočné vlastnosti. Inak by nehovorili, že každé jedno zjedené hrozienko sa rovná jednej zdravej kvapky krvi v tele.
Hrozienka účinne prispievajú k zníženiu chuti do jedla a sú veľkým zdrojom energie. Obsahujú až 70 percent cukrov, ale dostatočné množstvo vlákniny, ktoré obsahujú, tlmí absorpciu cukru. Je to energetická bomba, preto nezabúdajte, že maximálne by ste mali zjesť 15 gramovú porciu. Ich zdravotné účinky sú zrovnateľné s dnes ospevovanými trendy potravinami ako kustovnica čínska, alebo zázvor.
Kale
Šampiónom toskánskej kuchyne je kapusta „kale“. Pochádza zo Stredomoria a tradícia jej pestovania je dlhšia ako 2 tisícky rokov. Kapusta kale je bohatá na vápnik a vitamín K. Polievka nej zvyšuje dostupnosť betakaroténu, ktorý sa premieňa v tele na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre náš dobrý zrak, ale aj pre zdravú kožu a odolnosť proti infekciám.
Kale obsahuje antokyany (vo vode rozpustné pigmenty) a antioxidanty, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri znižovaní chronických zápalov, ktoré sa spájajú s mnohými chorobami. Pre tieto jej vlastnosti je táto kapusta kale v USA považovaná za superpotravinu.
Prečo je tomu tak? Jedna porcia čiernej kapusty kale pokryje tretinu odporúčanej dennej potreby vápnika. A potom je tu už spomínaný vitamín K. Jeho obsah je v kale absolútne výnimočný. Až tak, že jej konzumácii by sa mali vyhnúť ľudia, ktorí musia užívať lieky na zrážanlivosť krvi.
Aby účinky z konzumácie čiernej kapusty boli čo najlepšie, mala by sa jesť surová. Kompromisom je krátke podusenie vo vode, maximálne však iba desať minút.
Kučeravý kel
Existuje celý rad rôznych odrôd kelov s kučeravými i hladkými listami. Človek si povie, aká to môže byť trendy superpotravina, ale žiadna skepsa, alebo podceňovanie nášho tradičného domáceho kelu nie je na mieste. Kučeravý, rovnako ako aj ružičkový kel, obsahujú látky, ktoré tlmia účinok karcinogénov. A to nie je všetko. Jedna stogramová porcia kučeravého kelu obsahuje viac ako tri štvrtiny odporúčanej dennej dávky vitamínu A dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ďalej obsahuje železo a je zdrojom vitamínu B, kyseliny listovej. Oba prvky sú dôležité pre tvorbu červených krviniek. A potom ešte je tu vápnik v ľahko stráviteľnej forme. V tom je kučeravý kel medzi inými zeleninami šampiónom.