Prehľad správ

Najnovšie články

Týchto 5 bojovníkov vám pomôže

Do dvoch desaťročí bude mať cukrovku 2. typu, nebezpečnú chorobu, najmenej každý desiaty Slovák. Výrazy ako cukrovka prvého, alebo druhého typu, inzulín, glukóza už asi každý počul a vie, čo si má pod tým predstavovať. O čom už vie málo ľudí, je to, ako funguje metabolizmus cukrov v našom tele a hlavne prečo naše telo stratí schopnosť v sebe správne regulovať množstvo hladiny inzulínu.
Cukrovka nebolí a mnohí ľudia nevedia, až kým im lekár neurobí rozbor krvi, že trpia týmto ochorením. Hodnoty v krvi spoľahlivo odhalia, ako na tom človek je. Hladina nad 5,6 mmol/l znamená ľahko zvýšenú úroveň. Nad 7 mmol/l už je to jasný signál, že slinivka funguje zle a z človeka sa vo väčšine prípadov stane doživotný pacient odborného lekára – diabetológa.

Vplyv stravy na fungovanie slinivky, ktorá je rozhodujúca pre reguláciu hladiny inzulínu v tele, je veľký. Hormón inzulín je vyrobený beta-bunkami slinivky a má za úlohu dávať podnet ostatným bunkám v tele, aby prijali glukózu a spracovali ju ako „palivo“. Ak je naša strava bohatá na uhlohydráty, predovšetkým jednoduché cukry, tak sa nám „paliva“ dostáva do krvi priveľa a nárazovo. Slinivka panikári a štartuje v tele veľkovýrobu inzulínu. Ak sa to stane jednorazovo, napríklad vyplienením cukrárne, nič podstatné sa nestane. Ak plienite cukráreň, alebo vyjedáte večer chladničku pravidelne, beta-bunky otupia svoju činnosť. Ak sa k tomu pridajú ako faktor aj vrodené predispozície, bunky síce neprestanú produkovať potrebný inzulín (to sa deje pri cukrovke 1. typu, ktorá je najčastejšie vrodená), ale vyrábajú inzulínu menej, ako by bolo treba k spracovaniu množstvu glukózy, ktorá koluje v krvi. Takýto dlhodobý stav povedie k vzniku ochorenia – cukrovky. A to so všetkými dôsledkami – závislosťou na inzulíne podávanom injekciami, v prípade zhoršenia stavu možnou amputáciou končatín a tým najhorším, pridružením sa iných chorôb a predčasnou smrťou pacienta… Cukrovke, resp. zhoršovaniu stavu ochorenia sa dá brániť a keď je pod kontrolou, dá s ňou naučiť aj žiť.

Prevencia je založená predovšetkým na správnom spôsobe stravovania a na správnom dodržiavaní zdravého životného štýlu (pohyb, spánok, pitný režim). Ako bonus k tomuto základu prevencie vám poradíme niekoľko byliniek a korenín, ktorých zaradenie do jedálneho lístka účinne pomáha telu regulovať tvorbu inzulínu.

Kurkuma

Zdroj fotografie: tech.sme.sk

Kurkuma je tzv. superpotravina s pozitívnymi účinkami na liečbu a predchádzanie civilizačným ochoreniam. Jej účinnosť v prevencii proti cukrovke je veľmi vysoká. Rôzne články uvádzajú rôzne veľmi vysoké čísla a prirovnávajú jej účinky na tvorbu inzulínu k špičkovým farmaceutickým preparátom. To si nedovolíme tvrdiť, ale jej pravidelné používanie môžeme odporučiť. Dá sa kúpiť vo forme sypkého korenia, ale i v čerstvom stave, ako koreň (podzemok).

Zázvor

Zdroj fotografie: primar.sme.sk

Pojednaní na tému liečivých účinkov zázvoru sú stovky a všetky prichádzajú k tým istým záverom, že zázvor má ohromnú liečivú silu. Zázvor dokáže znížiť hladinu glukózy v krvi. Obsahuje veľa stopových prvkov (fosfor, horčík, sodík, draslík, zinok, železo), vitamíny C a A, B1 a B2, tiež aj aminokyseliny a esenciálne oleje. Zázvor obsahuje gingerol. Táto látka spôsobuje jeho ostrú chuť a nepôsobí dobre na ľudí s ochorením na žalúdočné vredy, ľadvinové kamene, alebo choroby močových ciest. Užívanie zázvoru by sme nemali preháňať. Jeho zvýšená konzumácia môže spôsobiť predávkovanie.

Škorica

Zdroj fotografie: cas.sk

Škorica je v našich kuchyniach a v receptoch ako doma. Rovnako, ako zázvor, aj škorica má preukázaný pozitívny vplyv na tvorbu inzulínu. Škoricu máme radi pre jej dobrú vlastnosť „osladiť“ nám pokrm. V skutočnosti sladká nie je, ale náš mozog ju tak vníma. Ak ju v svojom jedálničku doplníte o kardamon, stéviu a prírodnú fruktózu, ktorá je v ovocí, tak na biely cukor z repy a iné sladidlá možno aj zabudnete. Vlastnosťou škorice je, že až o tretinu spomaľuje proces trávenia a tak potláča mučivý pocit hladu.

Černucha siata (Nigella Sativa)

Zdroj fotografií: Archív MR
Liečivé účinky semienok Černuchy siatej sa spomínajú už v časoch starovekého Egypta. Majú mnoho pomenovaní: čierny kmín, rímsky kmín, egyptský kmín, alebo čierny sezam. Dva gramy denne stačia na to, aby ste si znížili hladinu cukru v krvi. Zo semienok sa vyrába aj za studena lisovaný olej, ktorý má rovnaké pozitívne účinky. Černucha vyčistí steny čriev od povlakov, zbaví črevný trak parazitov a usadenín, v krvi zráža tuky a cukor, likviduje baktérie, čistí steny ciev, znižuje krvný tlak, spriechodní cievy. Užíva sa tesne pred jedlom alebo po jedle – nie však naraz s Pestrecom. Odstup medzi Černuchou a Pestrecom by mal byť min. 30 – 40 minút. Odporúčaná dávka je 2 x denne 1 polievková lyžica semienok Černuchy.

O účinkoch Pestrecu si prečítajte viac v našom staršom článku: PICHĽAVÁ RASTINA, KTORÁ POMÁHA

Spirulina

Zdroj obrázku: archív MR
Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov a vitamínov. Je to zelenomodrá jednobunková riasa. Obsahuje až 60% bielkovín a zvyšuje citlivosť na inzulín viac ako o dvesto percent.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články