Prehľad správ

Najnovšie články

Zdravšie vianočné maškrtenie

Vianoce bez pečiva, koláčikov a tradičných sladkostí? Aké by to boli Vianoce? Ale čo napiecť, aby sme sa po sviatkoch nepozerali na váhu s výčitkami svedomia, že pribudlo nejaké to kilečko? Nemusí to tak byť, ide o to nájsť pri maškrtení správnu mieru a miesto množstva sa poobzerať sa po kvalite. Máme pre vás niekoľko receptov na tradičné vianočné doma upečené pečivo a koláčiky.

Osladiť si sviatočné maškrty cukrom a tukmi je v našich končinách tradícia, ale čoraz viac sa v našich domácnostiach presadzujú varianty klasických receptov v odľahčenej a zdravšej forme. Možno pre staršie gazdinky je to nepredstaviteľné, ale vanilkové rožteky môžu byť aj so zdravšej celozrnnej múky, na zázvorníky môžeme použiť trebárs pohánkovú múku a budú rovnako výborné. Ponúkame vám štyri recepty na klasické vianočné pochúťky, ale v modernejšej a zdravšej forme.

zdroj: www.vimcojim.cz

Celozrnné vanilkové rožteky

Ingredience:
50 g celých nelúpaných mandlí
150 g celozrnnej pšeničnej múky + na trochu na podsypanie
15 g fruktózy (ovocného cukru)
kôra z 1/2 citrónu (dobre predtým umyť)
1 žĺtok
100 g masla
Na obalenie:
asi 30 g fruktózy
1/2 vanilkového struku

Pracovný postup:

Polovičné množstvo mandlí zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej chvíľu namočené. Pošúchame medzi prstami a zbavíme šupiek. Potom spoločne s  druhou neolúpanou polovicou mandle na jemno pomelieme.
Do misy preosejeme múku, pridáme pomleté mandle, 15 g fruktózy, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok z vajíčka a maslo. V miske spracujeme na cesto a uložíme do chladničky odležať na 1 hodinu.
Keď cesto vyberieme, vyváľame z neho tenké pláty z ktorý odkrajujeme kúsočky a formujem ich na rožteky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v trúbe vyhriatej na 170 °C asi 10 minút .
Fruktózu na obalenie rozmixujeme na jemno a premiešame s dreňou polovice vanilkového struku. Upečené rožteky necháme mierne vychladnúť a potom ich obalíme v takto ochutenej fruktóze.

zdroj: www.recepty.cz

Špaldové linecké pečivo

Ingredience:
400 g hladkej špaldovej múky + na podsypanie
200 g masla
100 g datľového sirupu
1 žĺtok
90 g domácej hustej marmelády

Pracovný postup:

Špaldovú múku zmiešame s nastrúhaným stuhnutým maslom, pridáme sirup a žĺtok. Vypracujeme zo zmesi hladké nelepivé cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie. Cesto odložíme do chladničky do druhého dňa.
Na pomúčenej doske vyváľame cesto na hrúbku asi 3 mm pomocou formičky vytvoríme kolieska, alebo hviezdy. Plné i s otvorom.
Cesto pečieme v vyhriatej trúbe na teplotu 175 °C. Doba pečenia je asi 10 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.
Marmeládu dobre rozmiešame pomocou vhodného noža nanášame na plné koliesko, alebo hviezdu. Potom prilepíme s druhým kusom, ktorý má otvor. Necháme odležať na chladnom mieste aspoň dva dni.

zdroj: lepekfree.cz

Bezlepkové včelie úle

Ingredience:
100 g bezlepkových piškót
50 g vlašských orechov
50 g ovseného nápoja v prášku
40 g ryžového sirupu
1 lyžica karobového prášku (bezcukrová náhrada kakaa)
Na náplň:
2 lyžice ovseného nápoja v prášku
1 lyžica karobového prášku
2 lyžice vody
Na dokončeníe:
bezlepkové piškóty

Pracovný postup:

Piškóty a orechy na jemno nastrúhame. Premiešame spolu s ovseným nápojom v prášku a s ryžovým sirupom. Zmes spracujeme na pevnú hmotu a rozdelíme si ju na dve polovice. Do prvej zapracujeme karobový prášok, ktorý nám ju sfarbí ako keby sme pridali kakao.

Potom si v miske si premiešame sušený ovsený nápoj s karobovým práškom. Prilejeme vodu a vymiešame na hustú zmes. Ak sa vám zdá, že je hustá, pridajte trochu vody. Túto zmes použijeme na plnku.

Tmavú i svetlú zmes rozdelíme na kúsky a vytvoríme z nich pre formu primerané guľôčky. Každú obalíme v instantnej ryžovej múke a pomocou formičky na včelí úľ hmotu vyformujeme. Do stredu urobíme malý otvor, ktorý vyplníme pripravenou plnkou. Dno takto vyformovaného a naplneného úľa uzavrieme piškótou a hotový úľ vyklopíme z formičky. Hotové úle necháme v chlade stuhnúť.

zdroj: www.koreni.cz

Pohánkové zázvorky

Ingredience:
250 g hladkej pohánkovej múky + na podsypanie
1/2 lyžička jedlej sódy
štipka soli
štipka mletého muškátového oriešku
60 g masla
110 g medu (alebo javorového sirupu)
1 žĺtok
3 lyžice nastrúhaného zázvoru

Pracovný postup:

Z múky, jedlej sódy, soli, muškátového oriešku, masla, medu, žĺtka a nastrúhaného zázvoru uhnetieme hladké cesto. Potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme počas noci v chladničke.

Na vopred pomúčenej pracovnej ploche vyváľame cesto na tenko a pomocou formičky vykrojíme zvolené tvary o veľkosti približne 5 centimetrov. Rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C asi 15 minút. Po upečení necháme úplne vychladnúť.

Zázvorky dozdobíme podľa vlastných predstáv, aby neboli len chutné, ale aj pekné.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články