Prehľad správ

Najnovšie články

Máte radi zázvor? Dopestujte si vlastný

Zázvor (Ďumbier lekársky, lat. Zingiber officinalis) pochádza z juhovýchodnej Ázie. Pre jeho účinky ho volajú aj ako teplo pre telo a dušu. Podzemok sa používa ako korenina a ako aj liečivka. Je to osvedčený pomocník pri prechladnutí a ako aj výborné dochucovadlo najrôznejších pokrmov. Najmä v ázijských kuchyniach je jednou z tradičných prísad.

Používa sa v tradičnom indickom ajurvédskom liečiteľstve pri rakovine vaječníkov, ako prevencia rakoviny hrubého čreva a na udržiavanie zdravého krvného obehu. Pomáha pri ranných nevoľnostiach, nevoľnostiach pri cestovaní, pálení záhy, migrénach, menštruačných kŕčoch. Zmierňuje bolesť a zápal. Pôsobí ako prevencia prechladnutia a chrípky a posilňuje imunitu.

V tradičnej čínskej medicíne je cenený pre účinný proti ochoreniam, ktoré vznikli v súvislosti s vlhkosťou a chladom. Používa sa ako liečivo na hnačku, reumatizmus, katar, zvracanie, podporu močenia a zmenšenie opuchu. Znižuje toxicitu iných bylín. Vstupuje do meridiánov pľúc, sleziny a žalúdka.
Na Havaji sa zázvor používa aj na prevoňanie bielizne, do šampónov a masážnych olejov.

Pestovanie zázvoru doma je veľmi jednoduché a jediné, čo na to budete potrebovať, je kúsok zázvoru kúpeného v obchode, kvetináč a substrát. Potom už treba len pravidelné zalievanie a po zhruba deviatich mesiacoch sa môžete tešiť na doma vypestovaný zázvor. Menšie kúsky si môžete oddeliť už v priebehu jeho zrenia. 

Zdroj ilustrácie: Archív redakcie

Ako sa zázvor pestuje
Zázvor nie je potrebné pestovať na rozdiel od iných rastlín od semienka a podstupovať tak náročnú prvú fázu, kedy semienka potrebujú zvýšenú starostlivosť, aby vôbec vyklíčili a rastlinka začala rásť. Stačí si kúpiť v obchode čerstvý podzemok zázvoru, ktorý vložíte do kvetináča. Keby ste to predsa len chceli skúsiť od semienka, ani to nie je veľmi náročné. Semienka vložíte rovnako, ako vyrastený podzemok, do kvetináča a zahrniete ich substrátom. Klíčenie trvá asi 2-3 týždne. Z podzemku vhodnému na zber úrody sa dopracujete asi za deväť mesiacov.

Ako vybrať správny podzemok
Pokiaľ sa rozhodnete pre sadenie podzemku čerstvého zázvoru, vyberajte v obchode taký, na ktorom sú dobre viditeľné púčiky (očká). Práve z nich vyrašia nové výhony. Zázvor by mal byť tiež čerstvý, nezoschnutý a nepoškodený. Pred zasadením sa odporúča namočiť podzemok počas noci do vody. Do kvetináča nemusíte vkladať celý podzemok, časť môžete odrezať a spotrebovať. Pokiaľ budete podzemok rozrezávať na viac častí, každá by mala mať aspoň dva púčiky.

Výber kvetináča
Kvetináč vyberajte skôr širší a s dobrou drenážou. Korene zázvoru totiž rastú horizontálne, teda do strán, a potrebujú tak viac miesta. Spočiatku by mal stačiť kvetináč s priemerom 20 cm, neskôr je možné podľa potreby presadiť rastlinu do kvetináča väčšieho.

Zdroj fotografie: Archív redakcie

Zasadiť sa dá zázvor prakticky po celý rok. Odporúča sa však prelom zimy a jari. Podzemky vložte do pripraveného kvetináča so substrátom. Zemina by mala byť priepustná a dostatočne výživná, ideálne hlinitopiesčitá. Podzemky nesaďte príliš hlboko, prikryte ich 3-5 centimetre hrubou vrstvou zeminy. Púčiky musia smerovať nahor. Neskôr je možné rastlinu prihnojovať hnojivom pre izbové rastliny. Zázvor zalievajte vodou, najlepšie odstátou. Substrát v kvetináči by mal byť stále mierne vlhký.

Výber miesta
Cez leto môžete kvetináč so zázvorom umiestniť na záhradu, alebo na terasu. Vyberte miesto chránené pred vetrom a priamym slnečným svetlom. V zime sa zázvoru najlepšie darí v zimnej záhrade, ale v interiéri za oknom mu bude tiež dobre. Chce to len umiestniť kvetináč na teplé miesto do svetlej a vzdušnej miestnosti za okná, kam svieti slnko aspoň päť hodín denne.

Rekordný podzemok s hmotnosťou 11,5 kg. Zdroj fotografie: Wikimedia.org

Úroda
Prvé nové výhonky vyrašia po troch až štyroch týždňoch, potom už budú rýchlo rásť ďalšie listy a aj výhonky. Zázvor potrebuje zhruba deväť až desať mesiacov, kým ho budete môcť zozbierať. Čas zberu spoznáte podľa žltnutia a zasychania listov. Kto nechce tak dlho čakať na vlastnú úrodu, už asi po troch mesiacoch vyrastú malé kúsky, ktoré je možné priebežne po malých častiach odkrojiť a skonzumovať. Jednoducho substrát odhrňte, časť podzemku odkrojte a zvyšok opäť prekryte zeminou.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články