Prehľad správ
- PRAVDA.sk: Montreal na nohách: Canadiens sú v play off po štyroch rokoch, Slafkovský prišiel o štvrť milióna
- HNonline.sk: Kedysi to trvalo len pár dní, dnes aj pol roka. Cudzinecká polícia si pri vybavovaní žiadostí dáva načas
- TERAZ.sk: PS: Dankovi dodáme podpisy na mimoriadnu schôdzu k transakčnej dani
- SITA.sk: Prídavky, dôchodky aj dávky v nezamestnanosti. Matovič zverejnil, čo všetko chce vláda zrušiť či obmedziť
- STANDARD.sk: Sezóna na kúpu realít vrcholí. Ich ceny tlačia nahor aj výkyvy na finančných trhoch
- INDEX.SME.sk: Vyššie dane za byty či chalupy môže koalícia schváliť už v máji. Dohoda sa blíži
- POSTOJ.sk: Nemecko od 6. mája už nelegálnych migrantov pravdepodobne nevpustí – ak Merz opäť neustúpi
- TREND.sk: Politici im sľubovali nízke ceny. Slováci, Poliaci a Maďari v realite čelia vysokej inflácii
- ZIVE.AKTUALITY.sk: Nový slovenský superpočítač má sklz pre kroky úradníkov aj čakanie na revolučný procesor. Politici nám povedali detaily
- TVNOVINY.sk: Tri hromadné prepúšťania za týždeň. Podľa opozície vláda zlyháva, tá kontruje historicky najnižšou zamestnanosťou
- TA3.com: Pri policajnej kontrole vám postačí už iba smartfón. Takto si vytvoríte digitálne doklady
Najnovšie články
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...
Chcete mať v záhrade jeden z najkrajších a najelegantnejších stromov, ktorý...
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na signály prezidenta Trumpa,...
Talianska kuchyňa, tradícia, alebo marketing?
Záhrady sa ukladajú na zimný odpočinok. Vegetačná doba je už na samotnom konci a rovnako sa aj končia posledné jesenné práce. Naše záhrady nám už neponúkajú krásu jarných a letných dní. Kvitnúca krása zmizla s poslednými teplými lúčmi. Záhradám momentálne kraľujú chryzantémy.
Všetkým nadšencom záhrady sa núka čas na úvahu a plány pre ďalšiu sezónu. Trochu im v týchto úvahách pomôžu stáročné skúsenosti našich predkov. Preto rady pre záhradníkov a nadšených záhradkárov na mesiac november začneme pranostikami. Všetkých nás zaujíma aká asi bude zima a čo to prinesie pre našu záhradu v budúcom roku.
Ak kvitnú v novembri stromy, bude zima trvať až do mája.
Ak v novembri padá sneh do blata, bude na ozimnom poli veľká strata.
Aký je deň Kataríny, taký bude január, aký je deň po Kataríne, taký bude február. (25.11.)
Katarína na ľade, Vianoce na blate.
Ak na Ondreja lietajú včely, bude neúrodný rok. ( 30.11.)

Nech je v novembri zima, alebo nie, je stále čas (pokiaľ nestojíte s ostatnými na pretestovanie na COVID -19…) porýľovať záhony, alebo vysadiť zimný cesnak. Končíme s výsadbou ovocných drevín a je najvyšší čas ochrániť na mráz citlivé rastliny mulčovaním, alebo nakopcovaním zeminou, prípadne zakrytím čečinou. Z kmeňov stromov odstránime lepové pásy proti škodcom a spálime ich. Z kôry odstránime machy a lišajníky a tiež ich spálime. K mladým stromom dáme oporu pred polámaním vetrom. V novembri môžeme uskutočňovať aj zmladzovací rez, týka sa to predovšetkým kríkov, ktoré skoro na jar kvitnú. Takými druhmi sú napr. tavoľník a zlatý dážď. Silným rezom docielime krajší vzhľad.
Koncom mesiaca prikryjeme zimný šalát a špenát čečinou, aby sme ich ochránili pred holomrazmi. Na záhonoch môže ostať kučeravý kel a otužilejšie odrody ružičkového kelu a tiež pór. Aj v novembri ešte môžeme vysievať niektoré druhy zeleniny ako mrkva, petržlen, čierny koreň, paštrnák, kuchynská cibuľa. Napučia a vyklíčia nám až na jar. Tieto záhony prikryte čečinou alebo mulčom. Ak nám zostane čas a chuť, pripravíme si jamy na jarnú výsadbu stromov a kríkov.
V okrasnej záhrade k drevinám a trvalkám zarýľujeme kompost. V prvej polovici novembra môžeme vysádzať cibule tulipánov, hyacintov, narcisov a ďalšie cibuľnaté a hľuznaté rastliny, ktoré nám rozkvitnú na jar. Zviažeme špagátom stĺpovité ihličnany, napr. mladé tuje a cyprušteky, aby ich sneh svojou hmotnosťou nepolámal. Kry ruží pred zimou nestriháme, odstrihneme len kvety, prihrnieme pôdou a stromčekové ruže zazimujeme. To urobíma najlepšie tak, že chránime aj korunu a aj kmeň (obaľovaním). Pred samotným obaľovaním je potrebné odstrániť listy. Obzvlášť nebezpečné listy sú napadnuté čiernou škvrnitosťou, ktorá je schopná odolávať pomerne silným mrazom, až do mínus 18 stupňov. Na obaľovanie ruží je vhodné používať vzdušný materiál napr. textíliu alebo vrecovinu. Rozhodne nepoužívajte fóliu. Skalku prikryjeme čečinou, aby sme ju chránili pred snehom.

Z trávnika treba vyhrabať lístie a prihnojiť ho kompostom, alebo trávnikvým jesenným hnojivom.

Na konci sezóny si starostlivosť vyžaduje aj záhradné náradie. To je potrebné dôkladne očistiť zbaviť zeminy, opláchnuť, nechať oschnúť, nakonzervovať a takto uložiť na budúcu sezónu. Nezabúdame ani na údržbu kosačky, veritikutátora a iných záhradných nástrojov.
Ako správne kompostovať ?
Kompostéry ponúkajú ideálne riešenie. Musíte ale vedieť, čo do nich dávať a ako jednotlivé vrstvy odpadu ukladať. Pri správnom postupe premení kompostér organické zvyšky na vyzretú prsť.

Do kompostéra patrí pevný a suchý „hnedý“ odpad: konáre, piliny, hobliny, kôra, popol z dreva, lepenka, papierové vreckovky a obrúsky. Ďalej mäkký a vlhký „zelený“ odpad ako pokosená tráva, burina, trsy, lístie, zvyšky ovocia a zeleniny, staré pečivo, kávová usadenina, použité vrecká od čaju, škrupiny z vajec a orechov.
Toto do kompostu nedávajte: kosti, odrezky mäsa, kože, stolné oleje a tuky, rastliny napadnuté chorobami, konáre z tují, kôstky a šupky z tropického ovocia, popol z uhlia a cigariet, exkrementy, plienky, plasty, sklo, kov, farby a riedidlá, chemicky ošetrené materiály či potlačený papier.
Na spodok kompostu založíte vzdušnú vrstvu hnedého odpadu asi do výšky 15 cm. Ten umožní prevzdušnenie a odtekanie prebytočnej vody. Na ňu príde tenšia vrstva zelená, vysoká asi 5 až 7 cm. Ak chcete proces kompostovania urýchliť, spracujte predtým konáre v drviči.
Kompost by mal mať pestré zloženie, dostatok vlahy (občas nutnosť zaliať, aby bol vlhký) a vzduchu (aspoň raz mesačne premiešať „hnedé“ so „zeleným“).
Ak ste kompost správne založili, začne sa do dvoch týždňov zahrievať činnosťou mikroorganizmov. Horúca fáza dosahuje teploty viac ako 50 °C a trvá dni až týždne. Počas tejto doby musíte kompost zásobovať ďalším materiálom, pretože bude tlením zosadať. Ak sa hmota správne nezahrieva, je potrebné ju zaliať alebo pridať materiál. Pri správnom postupe získate kompost už za 2 mesiace.
Podporte článok zdieľaním
Facebook
Email
Telegram
WhatsApp
Pocket
Článok pokračuje pod reklamou
Prehľad správ
- PRAVDA.sk: Montreal na nohách: Canadiens sú v play off po štyroch rokoch, Slafkovský prišiel o štvrť milióna
- HNonline.sk: Kedysi to trvalo len pár dní, dnes aj pol roka. Cudzinecká polícia si pri vybavovaní žiadostí dáva načas
- TERAZ.sk: PS: Dankovi dodáme podpisy na mimoriadnu schôdzu k transakčnej dani
- SITA.sk: Prídavky, dôchodky aj dávky v nezamestnanosti. Matovič zverejnil, čo všetko chce vláda zrušiť či obmedziť
- STANDARD.sk: Sezóna na kúpu realít vrcholí. Ich ceny tlačia nahor aj výkyvy na finančných trhoch
- INDEX.SME.sk: Vyššie dane za byty či chalupy môže koalícia schváliť už v máji. Dohoda sa blíži
- POSTOJ.sk: Nemecko od 6. mája už nelegálnych migrantov pravdepodobne nevpustí – ak Merz opäť neustúpi
- TREND.sk: Politici im sľubovali nízke ceny. Slováci, Poliaci a Maďari v realite čelia vysokej inflácii
- ZIVE.AKTUALITY.sk: Nový slovenský superpočítač má sklz pre kroky úradníkov aj čakanie na revolučný procesor. Politici nám povedali detaily
- TVNOVINY.sk: Tri hromadné prepúšťania za týždeň. Podľa opozície vláda zlyháva, tá kontruje historicky najnižšou zamestnanosťou
- TA3.com: Pri policajnej kontrole vám postačí už iba smartfón. Takto si vytvoríte digitálne doklady
Najnovšie články
Pred šiestimi rokmi, potom, čo Nathalie Bondil počula o lekároch,...
Krémová pistáciová plnka obalená v čokoládovej kruste je na sociálnych sieťach...
Prvýkrát astronómovia spozorovali tento asteroid na možnej kolíznej dráhe so...
Chcete mať v záhrade jeden z najkrajších a najelegantnejších stromov, ktorý...
Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na signály prezidenta Trumpa,...
Talianska kuchyňa, tradícia, alebo marketing?