Prehľad správ

Najnovšie články

Hot dog skráti život o 36 minút

Katerina S. Stylianou, Victor L.Fulgoni a Ollivier Jolliet, odborníci z americkej univerzity v Michigane, po tisícoch analýz vytvorili index pomocou ktorého sa dá vypočítať koľko času zo svojho života môžete získať, alebo aj stratiť, konzumáciou určitých potravín. Výsledky ich výskumu boli publikované v tohtoročnom augustovom vydaní odborného časopisu Nature Food v článku pod dlhým názvom: „Malé cielené diétne zmeny môžu priniesť značné zisky pre ľudské zdravie a životné prostredie“.

Výskumníci sa sústredili na zdravotné prínosy konzumácie mliečnych výrobkov, orechov a semien, morských plodov, ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných produktov z rôznych zdrojov. Okrem toho hlavne na negatíva konzumácie priemyselne spracovaného mäsa, slaných potravín, stužených tukov a sladených nápojov. Americkí vedci preskúmali, koľko minút života stratíme či získame podľa toho, čo sme práve zjedli. Ktoré jedlo nám najviac skráti život? Ktorých jedál sa teda máme obávať? 

Autor fotografie: Elis Bauer, zdroj: Simplyrecipes.com

Jedným z hlavných zloduchov je obyčajný párok v rožku. Je potrebné podotknúť, že štúdia bola spracovaná v USA, kde je tamojší hot dog podávaný v bielej sladkej žemli, k tomu je ešte zaliaty sladkým kečupom a horčicou a posypaný karamelizovanou cibuľkou. Dostať ho skoro na každom rohu akéhokoľvek amerického mesta. Preto bol párku v rožku vo vedeckej štúdii venovaný pomerne značný priestor. Zdravotná záťaž, ktorá bola pomocou indexu pre takýto jeden párok v rožku vedcami vypočítaná hovorí, že jeho konzumácia predstavuje mínus 36 minút zo života. Dôvody spočívajú v škodlivých účinkoch vysokého množstvo solí a tukov v priemyselne spracovanom mäse. K tomu sa pridáva nadmerné množstvo cukru v samotnom rožku.

Avšak ani „horúci pes“ nie je pre Američanov tým najväčším zlodejom času z ich života. Prekvapivo sa ním stalo hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou. Je to v Amerike, ale aj inde vo svete v rôznych obmenách pomerne rozšírené jedlo. Jedna porcia predstavuje mínus hodinu a štvrť zo života. Malé množstvá paradajok a cibule, ktoré sú v tomto pokrme prítomné, nie sú schopné vyvážiť škodlivé účinky priemyselne spracovaného mäsa. 

Hovädzie mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Zdroj fotografie: Deliciousmagazine.co.uk

Červené mäso je na zozname vražedných potravina podľa autorov štúdie spolu s cukrom skoro TOP. Je totiž zodpovedné za väčšinu zdravotných problémov, vrátane cukrovky, a to zo 45 percent, a úmrtnosti všeobecne, a to až z 27 percent.

Kto je ďalší všadeprítomne číhajúci gastrovrah? Trebárs vyprážané kuracie krídla. Tie konzumenta pripravia v porovnaní s hovädzím „iba“ o tri minúty a dvadsať sekúnd života. Menšia škodlivosť tohto jedla je výsledkom vyváženia prospešných látok v jedle (vápnik) a jeho škodlivých zložiek (sodík a prepálené tuky). 

Zdroj fotografie: archív redakcie
Od kuracích krídel existujú menej škodlivé a ľuďom život skracujúce jedlá. Taká pizza (napríklad Margherita) má index skoro neutrálny. Jej konzumácia znamená stratu dvoch sekúnd života. Paradajky a vápnik z mozzarelly dokážu eliminovať podľa vedcov škodlivé účinky sodíka a stužených tukov. Naša tradičná štrúdľa s jablkami a orechmi funguje podobne ako pizza.
Jablková štrúdľa. Zdroj fotografie: Lepsiden.sk
Deficit jedlom strateného času konzumáciou mäsa, alebo hot dogov, môžeme vyvážiť napríklad obyčajnými sardinkami v paradajkovej omáčke. Keďže ryby boli kedysi súčasťou ľudovej talianskej kuchyne, jedlo má skromný pôvod. Sardinky sú tradične základom stredomorskej stravy, ktorá je považovaná za zdraviu prospešnú. Toto jedlo by malo podľa vedcov k životu pridať hodinu a pol.
Sardinky v paradajkovej omáčke sú tradičné stredomorské jedlo. Zdroj fotografie: Archív redakcie

Vedci vo svojej práci opakovane zdôrazňovali blahodarné účinky konzumácie omega-3 esenciálnych mastných kyselín. Tie sa najčastejšie vyskytujú v potravinách z morských plodov, orechov a strukovín. Ryby a zelenina je stará známa pre zdravie prospešná kombinácia. Znamená to teda, že ak teraz začneme vo veľkom jesť sardinky v paradajkovej omáčke, máme zaručený dlhý život bez chorôb? Takto to, žiaľ, nefunguje. 

Počítať minúty svojho života na kalkulačke rozhodne nemá zmysel. Len matematika nášmu zdraviu nepomôže. Najdôležitejšie je zmeniť zlé stravovacie návyky, k čomu môže index škodlivosti jednotlivých druhov jedál napomôcť. Naša každodenná strava by mala obsahovať čo najviac produktov z pozitívneho zoznamu. Väčšina ľudí význam zdravej výživy podceňuje. Zdravá výživa však môže rozhodnúť o našom zdraví – či chorobe. V prvom rade treba obmedziť potraviny, ktoré sú bohaté na cukry a tuky – predovšetkým živočíšne. Dôležitá je pestrosť – mali by sme jesť veci zo všetkých troch skupín.

Zdroj ilustrácie: Pravda.sk
Podľa diétnych odporúčaní základom nášho jedálnička by mala byť zelenina a ovocie, pričom z toho tri štvrtiny by mala predstavovať zelenina. Výživová pyramída kladie dôraz aj na celozrnné produkty, a je jedno, či to budú celozrnné cestoviny, alebo chlieb. Špecialisti tiež odporúčajú raňajkovať prírodné jogurty a piť cmar, alebo kefír, ktoré sú zdrojom vápnika a človeku prospešných baktérií.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články