Prehľad správ

Najnovšie články

Kurkuma pomôže spomaliť starnutie

Kurkuma, voňavá a žiarivo žlto sfarbená surovina, ktorá pochádza z Indického polostrova a Juhovýchodnej Ázie. Pestuje sa aj v Strednej Amerike. Kurkuma, kurkumovník dlhý, (lat. Curcuma longa) je trváca tropická rastlina z čeľade ďumbierovité. Vyžaduje pestovanie na plnom slnku alebo v polotieni, pri teplotách medzi 18 a 30 °C a so značným množstvo ročných zrážok. V jej domovine sa rastliny zbierajú pre svoje podzemné časti. Niektoré na množenie v nasledujúcej sezóne a iné na spotrebu. Má len samé pekné prezývky – hovorí sa jej napríklad zlaté korenie alebo indický šafran. Z orientálnej kuchyne sa rozšírilo jej používanie do celého sveta. Nie je len vynikajúcim ochucovadlom orientálnych pokrmov. Naše telo má z jej konzumácie až prekvapivo veľký prospech.
archiv redakcie
Zdroj fotografie: Archív redakcie
wikipedia
Kurkumovník dlhý, (Curcuma longa). Zdroj ilustrácie: Wikimedia.org

Kurkuma vo forme, ktorá je všetkým dobre známa, sa vyrába z podzemkov, ktoré sú veľmi podobné zázvoru. Aj u nás ich môžete dostať v čerstvej forme. Dostupnejšia je vo forme prášku. Kým sa však prášok z kurkumy dostane k spotrebiteľom, podzemné stonky prechádzajú dlhou metódou spracovania. Korenie z kurkumy sa vyrába z vytrhaných rastlín tak, že sa uvaria podzemky, následne sa usušia a pomelú. Podzemná časť sa varí 45 minút až jednu hodinu, suší sa 15-20 dní na otvorenom priestranstve a potom sa ešte triedi a melie. Až potom sa voňavé, žlté korenie, ktoré sa dá len ťažko s niečím zameniť, dostane k nám.

Pravdepodobne ale nie každý sa pri varení zamyslel nad tým, s akou mimoriadne prospešnou surovinou pracuje. Kurkuma sa totiž už po stáročia používa v tradičnej ajurvédskej medicíne. Prečo je kurkuma taká pre zdravie človeka prospešná? Odpoveď je v látke, ktorú obsahuje – kurkumín. Tento flavonoid, ktorý stojí za typickou jasne žltou farbou kurkumy, je mimoriadne účinný antioxidant so silnými protizápalovými účinkami. Za mnohými chronickými chorobami stojí dlho potlačovaný zápal, práve ten by kurkuma mala pomôcť potláčať. Chráni telo pred škodlivými vplyvmi a tým podporuje imunitný systém. Pôsobí aj ako prevencia proti starnutiu aj alzheimeru. Zlepšuje funkciu pečene – kurkumín pomáha pečeni odstraňovať škodliviny z tela, teda sa aj ľahšie regenerovať. Pozitívne výsledky boli zaznamenané aj pri liečbe kožných chorôb. Protizápalové a antioxidačné účinky kurkumy sú priaznivé pri liečbe akné, ekzémov aj psoriázy. Oblasť proti chorobám srdca účinkov nie je dosť prebádaná, niekoľko výskumov prišlo so závermi, že kurkumín pomáha predísť vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Spôsobov, ako dostať kurkumu do nášho jedálnička je viac. Prvý, tradičný, napadne asi všetkých, dávať kurkumu ako prísadu do pokrmov. Kvalitu použitej prísady a v nej obsiahnutých prospešných látok ovplyvňuje stav použitej suroviny, kvalita spracovania a skladovania suroviny. Preto si treba kúpiť kvalitný výrobok zo špecializovaných obchodov, alebo od renomovaného producenta.

Pečené kuracie stehná s kurkumou a horčicou 

aktuality
Zdroj fotografie: Aktuality.sk

Toto jedlo si pripravíte spolu aj s prílohou v jednom hrnci. Ingrediencie pre tento recept (2 porcie):

2 kuracie stehná
100 g mrkvy
50 g petržlenu
50 g zeleru
100 g cibule
400 g zemiakov
čerstvá šalvia
50 g masla
1.5 lyžice dijonskej horčice
1 lyžička kurkumy
soľ
korenie
mletá rasca

Postup

Krok 1: Všetku zeleninu nakrájajte na väčšie kusy, zemiaky očistite a rozpoľte. Potom ich zmiešajte v liatinovom hrnci, ku ktorému máte aj pokrievku, a pridajte asi 10 lístkov šalvie a trochu soli.

Krok 2: Stehná rozdeľte priečnym rezom v kĺbe na horný a dolný diel. Naporciované mäso osoľte, ochuťte čerstvo mletým čiernym korením a rascou a naskladajte do hrnca na zeleninu. Z ½ litra vody, kurkumy a horčice vymiešajte sos a všetko ním zalejte. Položte kúsky masla.

Krok 3: Hrniec priklopte pokrievkou a vložte do rúry predhriatej na 170 °C. (Stehná by mali byť do dvoch tretín potopené.) Pečte asi dve hodiny. Počas pečenia kontrolujte a prelievajte výpekom. Prípadne ešte prilejte trochu vody, alebo naopak nechajte piecť posledných 15 minút bez pokrievky, ak je omáčka príliš riedka.

Krok 4: Keď stehná získajú zlatistú farbu, mäso je krehké a oddeľuje sa od kosti, môžete podávať. 

Domáca medová horčica s tymiánom a kurkumou

tesco.sk
Zdroj ilustrácie: Tesco.sk

Na tento recept si potrebujete pripraviť iba 6 ingrediencií a rezervovať pár minút času. Horčica s kurkumou je príjemne pikantná a nebude vás ani veľa stáť. Potrebujete:

600 ml bieleho vínneho octu
200 g horčicových semiačok
1 lyžičku soli
3 lyžičky medu
1 lyžičku tymianu
1 lyžičku kurkumy

Postup

Krok 1: Ocot privediete do varu a priamo v mixéri zalejete (do polovice nádoby) horčicové semienka . Necháte minimálne 30 minút, aby nabobtnali a až potom ich rozmixujete do hladka.

Krok 2: Rozmixovanú zmes dochutíte soľou, medom a tymiánom. Pridáte pripravenú kurkumu, ktorá horčicovej zmesi dodá krásnu farbu. Môžete aj experimentovať s obľúbenými chuťami a farbami. Môžete pridať obľúbené bylinky, alebo časť semienok vymeniť za tmavé, alebo pridať obyčajný chren. Pripravenú zmes rozdelíte do pohárov a pevne uzavriete. Vydrží vám aj rok, len časom stráca na pálivosti.

Kurkumu ale nemusíte pridávať len do karí, omáčok, gulášu a ďalších pokrmov. Urobte si z nej horúci nápoj. Čaj z kurkumy pripravíte z jednej vrchovatej čajovej lyžičky korenia, ktorú zalejete horúcou vodou a necháte 10 minút odstáť. Kto chce, môže pridať citrón, alebo med. 

happywok.sk
Zdroj fotografie: Happywok.sk
Skúsiť môžete aj zlaté mlieko. Je to úžasný relaxačný nápoj. Namiesto vody privediete do varu mandľové mlieko, pridáte opäť lyžičku kurkumy, trochu škorice a prípadne aj pol lyžičky kokosového oleja. Zlaté mlieko vyzerá dobre na pohľad a je aj nabité zdravými látkami.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články