Inšpirácie na letnú grilovačku
- Martinský Rínok
- Zdroj obrázku: grandmagazine.argusmedia.sk
Hamburgery
Burgery by mali byť pripravované na platni. Grilovaním sa stráca tuk potrebný na to, aby bolo mäso šťavnaté a je to potom na úkor chrumkavého povrchu.
Bravčové kotlety
Bravčové kotlety chutia lepšie, keď sú pripravované skôr na panvici ako na grile. Na vonkajšej strane majú vrstvu tuku, ktorý sa pri príprave na panvici zachová a vytvorí sa na mäsku chrumkavá kôrka. Tým, že ho môžete na panvici aj otáčať, nasaje mäso ešte šťavu, ktorá sa na dne nazbierala, a to z oboch strán. Tento výsledok na grile nikdy nedosiahnete.
Šupinaté ryby
Zdržte sa grilovania tzv. bielych rýb, ako je napríklad treska. Nikdy na gril nedávajte ani halibuta, ani inú jemnú šupinatú rybu, pretože oheň a dym im úplne vezmú ich typickú chuť. Skúste mäsitejšie ryby. Odporúčame napríklad mečúňa, alebo tuniaka.
Losos
Veľa ľudí griluje lososa. Dostupnosť a marketing predajcov z tejto ryby spravili aj u nás obľúbenú zdravú pochúťku. Len nám chýbajú, na rozdiel od severanov, skúsenosti s jej prípravou. Najlepšou súčasťou lososa sú mastné oleje, ktoré sa na horúcom grile stratia a z pôvodne šťavnatého kúsku ryby zostane neatraktívny suchý plátok. Losos potrebuje nízke teploty a dlhší čas, aby bol kulinársky výsledok dokonalý.
Ražniči
Problém so samostatne grilovaným mäsom na ihlici alebo samostatne grilovanou zeleninou neexistuje. Grilovanie mäsa a zeleniny je veľmi rozšírený spôsob, len by nemali byť napichané na tej istej ihlici! Tieto potraviny sa pripravujú odlišne a vyžadujú rozdielny čas na prípravu. Je fyzicky nemožné všetko správne upiecť v rovnakom čase na jednom špíze. Najhoršie je, keď sú napríklad cherry paradajky, paprika, alebo zemiaky na rovnakej ihlici s kuracím mäsom.
Filet Mignon
Filet je druh chudého mäsa, preto sa aj na grile urobí inak, ako mastnejšie druhy mäsa, akým je napríklad ribeye steak. Ten obsahuje tuk, vďaka ktorému sa mäso dostatočne ugriluje zo všetkých strán a ostane šťavnaté. Zjednodušene povedané, zvonku sa mäso frituje a zvnútra sa varí. Filet Mignon je lepšie pripraviť na liatinovej panvici. Prípravou na panvici dosiahnete rovnomernú ružovú farbu v celom steaku. Vo všeobecnosti platí to isté aj pre ostatné druhy chudšieho mäsa.
Pizza
Grilovanie pizze je veľmi, veľmi zlý nápad! Domáce grily ohrievajú nerovnomerne. Jedlo sa ochladzuje aj vtedy, keď otvárate grill a pizzové cesto má prirodzenú vysokú mieru vlhkosti. To znamená, že keď sa pokúsite položiť mokré cesto na horúcejší povrch, budete mať problémy s odstránením cesta z grilu, obzvlášť po tom, čo pridáte na cesto omáčku.
Grilovanie pre nemäsožravcov
A teraz máme pre vás trochu nemäsitej inšpirácie, čo pripraviť, keď hostíte na grilovačke nemäsožravcov. Skúste im pripraviť vegánske burgery, zeleninu a mäso bez mäsa. Grilovanie bez mäsa môže byť rovnako pestré, ako grilovanie s mäsom. Tofu a tempeh kúpite skoro v každej predajni potravín. Tempeh sa líši od tofu tým, že je vyrobený z fermentovanej sóje a preto je ľahšie stráviteľný. Seitan je výlučne z rastlinnej bielkoviny. Tofu a seitan deň pred grilovačkou pokrájajte na plátky, naložte ich do zmesi oleja, byliniek, korenia a sójovej omáčky. Tempeh kúpite už marinovaný, alebo údený. Stačí ho teda iba nakrájať na plátky a grilovať.
Syry na grile sú klasika. Tie, ktoré sa roztekajú, ako napríklad encián, pripravíte v alobale. Pribalíte k nim plátky cibule, trochu olivového oleja a bylinky. Takto nič nevytečie a chute sa krásne prepoja.
Zemiaky je lepšie si pred grilovaním predpiecť, alebo ich robiť v alobale. V alobale môžeme grilovať aj paradajky, cesnak, alebo dokonca aj ovocie. Napríklad také broskyne. Spolu so šľahačkou a zmrzlinou tak pripravíte skvelý letný dezert.
Dobrú chuť!