Prehľad správ

Najnovšie články

Zelenina plná zdravia

Kel je jedným z najrozšírenejších druhov zeleniny. Poviete si, že je to iba obyčajný kel, ktorý ste dostávali ako prívarok v školskej jedálni, čím už len ten bude zaujímavý? Omyl, kel je mimoriadny a je typickým príkladom toho, že príroda niekedy do najobyčajnejších rastlín vloží viac vzácnych látok než do exotických plodov.

Kel poznali ho už v antike, pochádza z Apeninského polostrova. U nás, v strednej Európe ho ľudia začali pestovať až v 17. storočí. Kel má široký rad odrôd. Od skorých až po zimné. Poznáme kel hlávkový, kučeravý i ružičkový. Ružičkový kel je na trhu od jesene do jari, pestovateľom vydrží v záhradke v mraze, a to až do -17 °C. Na pestovanie je nenáročný, odolný, prezimuje na hriadke, ba najlepšiu chuť má až po prvých mrazoch.

Aby mohli kučeravé listy kelu čo najdlhšie odolávať vonkajšiemu chladu, musia mať dostatok ochranných vitamínov a minerálov. Príroda ich kelu nadelila v hojnej miere, aby ho tak ochránila pred nepriazňou počasia. Okrem minerálnej výbavy od prírody dokáže kel vysať z pôdy, čo sa len dá.

Kel si napriek bohatému obsahu minerálov a vitamínov tomu zachováva málo kalórií, bielkovín i sacharidov. V koncentrácií karoténov, resp. vitamínu A je kel šampión. Obsahuje ho 4-krát viac ako brokolica, 6-krát viac ako hrášok a 40-krát viac ako zeler. Kel obsahuje všetky vitamíny skupiny B (okrem B12) a môže sa pochváliť pozoruhodnou koncentráciou vitamínu C. Aj vitamínu E má spomedzi všetkých druhov zeleniny najviac. A to nie je všetko! Ešte obsahuje vlákninu, vitamín K, draslík, vápnik, sodík, železo, horčík, fosfor, mangán. Kel čistí črevá a odstraňuje zápchu, rýchlo regeneruje sliznice čriev, znižuje hladinu cholesterolu a koncentráciu tukov v krvi a posilňuje všetky sliznice v organizme.

Zdroj fotografie: Archív redakcie

Kel je dvojročná rastlina, kvitne až v druhom roku (vegetačná doba je približne 250 dní). Okraj listov je kučeravý a vlnitý a často zúbkovaný. Existujú zelené, fialové (červené), biele a strakaté formy. V dôsledku drevnatenia rastlina dobre znáša nízke teploty (až do -17 °C).

Kel obsahuje množstvo živín, ktoré sa môžu viazať spolu so žlčovými kyselinami. Keď sa toto viazanie uskutoční, hladiny cholesterolu v krvi klesnú, pretože telo potrebuje nahradiť žlčové kyseliny a môže ich získať z rozkladu cholesterolu. Štúdie na príjme kelu ukazujú, že celkový cholesterol v krvi a LDL cholesterol klesá so zvyšujúcim sa množstvom kelu v strave.

Pravidelná konzumácia kelu je dobrá a lacná cesta k posilneniu imunity. Kel kučeravý má obrovské množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Je ideálnym zimným druhom zeleniny a pomáha nášmu organizmu úspešne odolávať chorobám z prechladnutia. Jediná porcia kelu obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C na posilnenie imunity.

Vitamín E, ktorý kel kučeravý obsahuje najviac zo všetkých druhov zeleniny, je účinným ochrancom buniek pred vplyvom voľných radikálov. Kel teda dokázateľne spomaľuje proces starnutia a omladzuje organizmus. Jedným z dôsledkov starnutia je zhoršenie zraku. Existuje niekoľko živín v strave, ktoré môžu pomôcť zabrániť zhoršovaniu zraku. Kel je ideálny, pretože obsahuje luteín a zeaxantín, karotenoidové antioxidanty, ktoré sa v ňom. Mnoho štúdií ukázalo, že ľudia, ktorí jedia dostatok luteínu a zeaxantínu, majú oveľa nižšie riziko degenerácie makuly a šedého zákalu (dve veľmi časté ochorenia oka).

Kel je aj jedným z najlepších zdrojov vitamínu K na svete – jeden pohár šťavy obsahuje takmer 7-násobok odporúčanej dennej dávky. Je absolútne rozhodujúci pre zrážanie krvi a to tým, že “aktivuje” určité bielkoviny a poskytuje im schopnosť viazať vápnik. Ak trpíte osteoporózou, mali by ste kel zaradiť do svojho jedálneho lístka aspoň dva razy do týždňa. Z kelu sa dajú uvariť chutné recepty. Čím viac ho pri diéte zjete, tým viac podporíte činnosť čriev. Kel podporuje trávenie a prečisťuje črevá, močové cesty aj obličky.

Zdroj fotografie: Shutterstock

Jesť kel sa oplatí nielen pri diéte, ale aj v stresovom období, lebo stres je pre obranyschopnosť organizmu ťažkou výzvou. Navyše kel upokojuje nervový systém a to sa vám zíde aj pri diéte, ktorá na vás môže pôsobiť stresujúco. Kel má močopudné účinky a určite si ho naložte na tanier, ak váš organizmus príliš zadržiava vodu. Zbaví vás jej. Navyše kel pomáha budovať svalovú hmotu, vyživuje a regeneruje svaly, preto ak popri diéte aj cvičíte, oceníte jeho schopnosti.

A ešte rada na záver: Kupujte len čerstvé hlávky, ktoré nie sú príliš mäkké. Veľké okrajové listy môžu byť povädnuté, ale vnútrajšok hlávky pritom môže byť v poriadku. Používajte ho do šalátu, čerstvá šťava z kelu zmiešaná v pomere 1 : 2 so šťavou z jabĺk má veľmi zaujímavú chuť. Mixovanie kelových listov je vynikajúci spôsob, ako do seba dostať naozajstnú vitamínovú bombu.

Podporte článok zdieľaním

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pocket
Pocket

Článok pokračuje pod reklamou

Prehľad správ

Najnovšie články